Ministeries: benaderen van boeren door Schiphol is volgens regels

Dat Schiphol Group boeren blijkt te benaderen met een aanbod om hen uit te kopen en de 'stikstofruimte' over te nemen, is volgens de regels, zeggen betrokken ministeries. Toch vinden verschillende Kamerleden de gang van zaken niet juist.

Ministeries%3A+benaderen+van+boeren+door+Schiphol+is+volgens+regels
© Schiphol Cargo

Maandag bleek dat er zelfs al meerdere boeren zijn uitgekocht door het concern, dat daarmee stikstofruimte voor zowel luchthaven Schiphol als Lelystad Airport wil verwerven. 'De luchthaven voert conform de regels gesprekken met verschillende bedrijven, waaronder agrarische bedrijven', zegt het ministerie van Financiën desgevraagd.Dat bedrijven en overheidsdiensten zelf boerderijen opkopen is evenwel omstreden. Het kabinet heeft eind vorige maand juist plannen aangekondigd waarmee 'dit soort praktijken' aan banden wordt gelegd, zegt een woordvoerder van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Daardoor kan zij hier nu nog niks tegen doen.


Extern salderen

In een recente Kamerbrief van Van der Wal stelt ze dat Rijk en provincies elkaar alleen moeten informeren over voorgenomen transacties op basis van extern salderen. Daarmee wordt voorkomen dat overheden elkaar verrassen, al kan de transactie dan nog doorgaan. Provincies kunnen deze informatie gebruiken om waar nodig met een initiatiefnemer in overleg te gaan over de aankoop.Het kabinet wil een voorkeursrecht krijgen bij de uitkoop van boeren en andere bedrijven voor hun stikstofvergunning. Dit zou het Rijk en de provincies de mogelijkheid bieden om te sturen op het gebruik van de agrarische grond en het geeft regie in gebiedsprocessen en over keuzes in het landelijk gebied, bijvoorbeeld ten aanzien van extensivering. Ook biedt het de mogelijkheid om speculatie tegen te gaan. De overheid bepaald in zo'n geval waar die stikstofruimte voor wordt ingezet.

Financiën zegt in een reactie dat het departement is geïnformeerd 'over de door Schiphol genomen diverse acties om stikstofruimte te verwerven', laat een woordvoerder weten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft aan dat de regels voor het verkrijgen van stikstofruimte voor een natuurvergunning 'voor alle initiatiefnemers gelijk' zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer