Kamer wil dat opkoop boeren voor vliegvelden stopt

De Tweede Kamer wil dat het kabinet voorkomt dat boeren worden opgekocht om stikstofruimte voor Schiphol en Lelystad Airport te verkrijgen. Een grote meerderheid stemde dinsdagmiddag voor een GroenLinks-motie met deze oproep.

Kamer+wil+dat+opkoop+boeren+voor+vliegvelden+stopt
© Arjen Vos

Volgens de motie is de verdeling van de schaarse stikstofruimte een maatschappelijke afweging die moet worden opgenomen in de uitwerking van de stikstofplannen.

Een motie van dezelfde strekking van BBB, SGP en CDA kreeg ook een meerderheid achter zich. Hierin wordt het kabinet tevens verzocht om stikstofruimte die beschikbaar is niet in te zetten voor snelwegen en vliegvelden, maar voor de legalisatie van de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders.


Het kabinet heeft 60 miljoen euro vrijgemaakt voor de aanpak van het stikstofprobleem en de geluidshinder rond Schiphol. Opvallend genoeg werd een GroenLinks-motie die oproept om geen budget meer beschikbaar te stellen voor de stikstofjacht van de Schiphol Group – eigenaar van Schiphol en Lelystad Airport – dinsdag verworpen.

Volgens de betrokken ministeries is het opkopen van stikstofruimte voor vliegvelden volgens de regels. Kamerleden lieten dinsdag weten het daar niet mee eens te zijn. Het onderwerp zal daarom zeker aan bod komen tijdens de debatten over de landbouwbegroting die dinsdagavond en woensdag plaatsvinden in de Tweede Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer