BBB en JA21 komen met voorstel om uit stikstofimpasse te komen

BoerBurgerBeweging (BBB) en JA21 komen bij het debat over de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met een initiatiefnota waarmee ze grote knelpunten in de huidige Stikstofwet willen oplossen.

BBB+en+JA21+komen+met+voorstel+om+uit+stikstofimpasse+te+komen
© Dirk Hol

Het begrotingsdebat vindt dinsdag plaats vanaf 16.30 uur en woensdag vanaf 13 uur. Volgens BBB en JA21 is Nederland van het stikstofslot af als de drie voorstellen die ze indienen door de Tweede Kamer worden ondersteund.

'Er kunnen weer huizen worden gebouwd, er kunnen dan tienduizenden mensen aan een woning worden geholpen, de problemen met de PAS-melders zijn van tafel en de uitruil van groene en grijze stikstof wordt gestopt zodat de doelstellingen van het Schone Lucht Akkoord niet in gevaar komen', stellen de twee partijen in een verklaring bij de initiatiefwet.


'Er kan in Nederland in ieder geval één snelweg worden aangelegd en dat is snel weg uit de stikstofcrisis. En daar hoeft geen boer voor worden uitgekocht', zegt BBB-voorvrouw Caroline van der Plas.


Staat van de natuur

BBB en JA21 introduceren een andere manier van omgaan met het begrip de 'staat van de natuur'. Deze staat van de natuur wordt nu ingevuld door de kritische depositiewaarden. Maar dit is helemaal niet in lijn met de Europese Richtlijnen, stellen de partijen.

BBB en JA21 willen dan ook dat er 'echt naar de staat van de natuur wordt gekeken', bijvoorbeeld door gebruik te maken van een al bestaande databank voor flora en fauna. 'De circa 100 miljoen waarnemingen in deze bank zeggen immers meer over de staat van de natuur en het al dan niet halen van een stikstofnorm. Of de natuur het goed doet hangt namelijk van veel meer factoren af, zoals de waterhuishouding, natuurbeheer, menselijke activiteiten, maar ook het weer', is te lezen in de toelichting van de partijen.


Nieuwe drempelwaarde

Daarnaast introduceert de nota een nieuwe drempelwaarde: 1 mol (circa 14 gram) per hectare per jaar. Momenteel hanteert Nederland een volgens BBB en JA21 willekeurige, niet wetenschappelijk onderbouwde ondergrens van 0,005 mol per hectare per jaar (0,07 gram). TNO heeft eerder gesteld dat de Nederlandse drempelwaarde tussen de 1 tot 10 mol (14 tot 140 gram) kan liggen.

'Wij kiezen voor het meest conservatieve getal: 1 mol. Door de drempelwaarde te koppelen aan een neerwaartse trend van de stikstofdepositie, wordt gewaarborgd dat de staat van de natuur niet verslechtert en de depositie per saldo afneemt', staat in de toelichting. De beide politieke partijen zijn daarmee van mening dat ze een wetenschappelijk onderbouwde en juridisch houdbare variant hebben opgesteld.

Ten slotte willen BBB en JA21 dat er in de wet onderscheid wordt gemaakt tussen stikstofoxiden en ammoniak. Op dit moment is dat niet zo en daardoor wordt 'groene stikstof' (vanuit de landbouw) nu ingeruild voor 'grijze stikstof' (vanuit verbrandingsprocessen). Door dit te scheiden, worden luchthavens zoals Lelystad en Schiphol niet gedwongen om stikstofrechten van landbouwbedrijven op te kopen om te blijven bestaan of te mogen openen, redeneren de partijen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer