'Voedsel is ook een markt van vraag en aanbod'

Het jaar loopt weer ten einde. Het was ook voor de pluimveesector een heel bijzonder jaar. Met name vogelgriep heeft de sector stevig in zijn greep, met steeds nieuwe gevallen en vervoersbeperkingen die nogal wat van ons gevraagd hebben.

%27Voedsel+is+ook+een+markt+van+vraag+en+aanbod%27
© Niek Stam

Daarnaast hoef ik u niet te vertellen welke prijzen nog hoger zijn geworden. Ik hoop voor eenieder dat de opbrengsten mee zijn gestegen. Ik vrees echter dat dit niet het geval is. Daarnaast hebben we te maken met een volledig onbetrouwbare overheid die ruimte nodig heeft om ons overvolle landje vol te bouwen met huizen en de daarbij behorende infrastructuur. Wie kan mij uitleggen dat de natuur gebaat is bij meer huizen en auto's?

Ik zal niet zeggen dat er meer vee moet komen, maar voedsel is ook een markt van vraag en aanbod. Net als huizen en auto's. De vraag is vooral hoe we dat zo goed mogelijk in gaan vullen op een zo duurzaam mogelijke manier. Wil je een grote auto rijden? Dan moet je meer betalen. Wil je een ander stukje vlees of ei eten? Dan moet je nou eenmaal ook meer betalen.

De overheid probeert de markt te sturen terwijl de consument kiest voor goedkoop eten. Ook de consument krijgt hogere kosten voorgeschoteld en gaat keuzes maken. Dat is terug te zien in het schap. Daar komt bij dat alle handelsembargo's zijn verdwenen en er massaal goedkoper geproduceerd voedsel onze kant op komt. Daarmee zijn alle inspanningen die wij als sector hebben gedaan in een keer teniet gedaan. Precies wat de overheid wil.

De overheid is een weg ingeslagen waarbij overleg ver te zoeken is

Erik van Veldhuisen, vleeskuikenhouder in Renswoude

En zo worden in alle landbouwsectoren de meest duurzame en toekomstgerichte bedrijven de das om gedaan. Gooi er een opkoopregeling overheen tegen 120 procent van de waarde en voor de buitenwereld lijkt het of de overheid ruimhartig met de boeren om wil gaan.

Een bedrijf dat geen rendement levert, heeft weinig waarde. Dat is precies wat ze willen. Op een zo goedkoop mogelijke manier bedrijven opkopen om aan de grond te komen die ze nodig hebben om een papieren probleem op te lossen.

In veel sectoren zijn ondernemers al op leeftijd zonder opvolger. Zij willen best stoppen. Dat zijn er zoveel, dat er best wat gereduceerd kan en gaat worden zonder al te veel pijn voor jonge ondernemers die wel door willen. Het had allemaal zoveel anders gekund. Maar de overheid is een weg ingeslagen waarbij overleg ver te zoeken is.

Wellicht is het een idee om als sector dat dan ook maar te doen. Ik wens u allen veel wijsheid toe in de komende tijden. Als u doorgaat en ook als u stopt. Dat is immers ook ondernemen.


Dit was de laatste column van Erik van Veldhuisen voor Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer