'Alles, maar dan ook alles van eigen bodem'

Mijn oma zei het vroeger al: is er geen geld, dan eet men aardappelen; gaat het iets beter, dan gaat men kip eten; wordt de knip nog beter gevuld, dan gaat men over op rund en varken en als het echt voor de wind gaat, wordt men vegetariër. We hebben er thuis natuurlijk vroeger hard om gelachen, maar ik denk toch dat ze gelijk gaat krijgen. Het is natuurlijk mooi en een goed teken dat de economie bloeit. Zelfs na de lastige periode van de laatste achttien maanden.

%27Alles%2C+maar+dan+ook+alles+van+eigen+bodem%27
© Niek Stam

Supermarkten gaan mee met de trend en economische vooruitgang en stappen allemaal over op Beter Leven-pluimveevlees. Maar waar gaat al dat vlees vandaan komen? In Nederland schijnt niet genoeg stalruimte te zijn en daardoor zijn er nu al bedrijven in Polen en Roemenië. Ik ben benieuwd hoe het daar zit met de CO2-voetafdruk en het dierenwelzijn en hoe de supermarkten daarnaar kijken.

Albert Heijn geeft het goede voorbeeld en wil alleen dieren uit Nederland betrekken. Hulde! Het zegt in mijn ogen genoeg over de Dierenbescherming die het land van herkomst niet als eis in het keurmerk opneemt. Het zou namelijk een win-winsituatie zijn voor alle vleespluimveehouders, mits de reguliere sector natuurlijk ook mag blijven leveren. Beter Leven-pluimveehouders moeten wel concurreren met collega's uit het voormalig Oostblok. Waarom zou de minder bedeelde medemens dan niet mogen beschikken over goedkoop geproduceerd dierlijk eiwit uit eigen land?

Ook ben ik benieuwd wat er gaat gebeuren met de herkomst van kipproducten in maaltijdsalades en dergelijke. Daarop is geen plicht om herkomst te vermelden. We wachten af. Misschien wordt daarover gecommuniceerd tegen de tijd dat het zover is. Ik heb er vertrouwen in dat de grote inkoopconcerns dit met volle transparantie gaan uitleggen aan de pluimveesector en bovenal de consument. Een mooie uitdaging.

Beter Leven-pluimveehouders moeten wel concurreren met collega's uit het voormalig Oostblok

Erik van Veldhuisen, vleeskuikenhouder in Renswoude

Als laatste kom ik nog graag even terug op mijn vorige column. Daarin vroeg ik of er een Caring Farmer is die gezamenlijk een slachtformulier wil doornemen en wil kijken of ik nog winst kan boeken in het welzijn van mijn dieren. Met uitzondering van een belletje van een Caring Farmer-legpluimveehouder kreeg ik geen reacties. Helaas. Zou ik dan toch goede 'care' hebben voor mijn kuikens? Dat zou ik ook weleens fijn vinden om te horen, onder het genot van een vegetarisch hapje mits de beurs dat toelaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer