'Tijd voor bezinning tijdens de schoonmaak'

Er zijn zoveel onderwerpen om een column over te schrijven dat ik het niet weet. Stikstof, inflatie, energieprijzen of vogelgriep. Een lastige keuze en toch allemaal onderwerpen waar we als sector mee van doen hebben.

%27Tijd+voor+bezinning+tijdens+de+schoonmaak%27
© Niek Stam

Op dit moment komt ons bedrijf voor de derde keer in een 10 kilometerzone te liggen, alle drie de keren net na het verlaten van de kuikens omdat deze slachtrijp waren. In deze situatie pakken we sowieso minimaal weer een maand leegstand.

Je zou er moedeloos van worden. Hoe is het mogelijk dat we hier geen vaccin voor kunnen krijgen of ontwikkelen? Een coronavaccin hadden we toch ook zo? Ik ben geen complotdenker, maar als je er zo over nadenkt, is het niet eens zo gek om te denken dat er nog een andere agenda achter schuilt.

Maar goed, de schoonmaakploeg hebben we afgebeld. Die toonde gelukkig alle begrip en nu zijn we zelf aan de gang. Misschien dat er tijdens de schoonmaak ideeën opkomen die in ieder geval een oplossing bieden om deze periode weer door te komen.

Consumenten zullen een ander gedrag van inkoop hanteren

Erik van Veldhuisen, vleeskuikenhouder in Renswoude

Eén ding scheelt: de kosten voor energie zullen de komende maanden laag zijn. Ook stoten we tijdelijk geen stikstof uit. Daar zal de regering vast blij mee zijn. De pluimveesector is daardoor kleiner, de uitstoot minder en het vlees kunnen we uit het buitenland importeren. Want daar is immers geen stikstofprobleem en dierenwelzijn is daar niet te controleren.

Een direct gevolg van het beleid van de Dierenbescherming en consorten. Daar moeten we als pluimveesector in mijn ogen veel meer de nadruk op leggen. Als het exporteren van vlees zo'n probleem is, dan zullen we de producten die we importeren ook eens goed tegen het licht moeten houden.

We zullen zien hoe het de komende jaren gaat. Veel vleesketens zijn opgezet in tijden van welvaart, maar die welvaart zal de komende tijd flink minder worden. Als veel huishoudens nu al in de problemen komen doordat ze de energierekening niet meer kunnen betalen, dan gaan ze vast ook bij de boodschappen naar de kosten kijken. Consumenten zullen een ander gedrag van inkoop hanteren, mits de supermarkten de keuze vrij laten.

Vrije keus is een groot goed en je kunt je afvragen of een gedwongen aanbod van vlees past in een duurzame keten en samenleving. Een opdracht voor alle dierenwelzijnsorganisaties en supermarkten: wij als pluimveehouders willen daar best in meedenken. Een efficiënte kip in een dierenwelzijnsvriendelijke stal. Het eerste idee is al geboren en er zullen er vast meer komen de komende dagen. Ik wens alle pluimveehouders alle sterkte toe in deze spannende tijden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer