'Je mag me altijd bellen, maar niet anoniem'

Hoe ga je een column schrijven zonder dat je iemand tegen de schenen schopt? Dat is eigenlijk onmogelijk. Vorige week werd een collega uit Renswoude door andere collega's gebeld dat het geen goed idee was om landbouwminister Henk Staghouwer op zijn bedrijf te ontvangen. En dan ook nog eens met anonieme nummers.

%27Je+mag+me+altijd+bellen%2C+maar+niet+anoniem%27
© Niek Stam

Op zich is het natuurlijk best goed om Tweede Kamerleden en ministers de sector te laten zien. Om te laten zien hoe wij ons bedrijf runnen en hoe wij inspelen op de wensen van de consument. We kunnen dan laten zien hoe wij omgaan met de regelgeving vanuit de overheid.

Alleen, door de regelgeving die onlangs door minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof werd medegedeeld, kwam dit bezoek in een ander daglicht te staan. Ook ik heb mijn collega gebeld en heb een prettig gesprek met hem gevoerd en zijn overwegingen aangehoord. Gewoon nummerherkenning aan en bellen. We hadden een goed en constructief gesprek met hoor en wederhoor, iets wat met de overheid al jaren niet mogelijk is.

Maar om dan je collega anoniem op te bellen om hem te proberen te intimideren, is echt wel laag bij de grond. Dat je het ergens mee oneens bent is oké, maar voer dan in ieder geval wel een eerlijke en open discussie met elkaar. Laten wij ons niet verlagen tot wat de overheid met ons wel doet. Dat zijn ze zeker niet waard.

Anoniem bellen en intimideren, is echt laag bij de grond

Erik van Veldhuisen, vleeskuikenhouder in Renswoude

Overigens gaat het bezoek van de minister niet door. Verdeeldheid creëren is juist wat ze willen. 'Kijk die boeren zijn het al niet met elkaar eens.' De verdeel-en-heerstactiek in werking zetten en we trappen er nog in ook.

Als er iets nu van belang is, dan is het dat we naast elkaar blijven staan en één blok vormen tegen de overheid. Natuurlijk ben ik ook faliekant tegen de plannen van de overheid die alle innovaties en reducties die we afgelopen jaren hebben gehaald in één keer van tafel vegen. Het is een schoffering van de hele agrarische sector.

Het is duidelijk dat de boeren die ruimte in ammoniak hebben en vooral ook ruimte hebben om huizen te bouwen op hun landerijen, de kop van Jut zijn. Dat gaan we niet laten gebeuren, toch? Samen is het devies, want dan ben je sterker. Je ziet de kentering in de samenleving al komen, dus nu is het zaak om de rug recht te houden. En als je het er niet mee eens bent, mag je mij altijd bellen. Voor de volledigheid: anonieme nummers neem ik niet op.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer