(S)caring farmers

Wat werken we toch in een mooie sector, er gebeurt altijd wel wat. Ik hou ervan! Volgende discussie... Het laden van onze dieren. Pluimvee zou te veel stress ervaren tijdens het vangen van de dieren aan de poten. Ik heb laatst een filmpje gemaakt van het laden en wilde dit op mijn socialemediakanalen zetten. Toch is het er nog niet van gekomen, terwijl het in mijn ogen erg netjes en diervriendelijk is en wordt gedaan door mijn laadploeg.

%28S%29caring+farmers
© Niek Stam

Hier de feiten: 24.726 dieren geladen, 62.000 kilo waarvan 117 kilo is afgekeurd. Als ik dit met mijn collega's overleg, krijg ik zeker weten applaus. Maar wat gebeurt er als ik het op het internet zet? Om het gemakkelijk te houden, zijn er ongeveer 47 dieren van 2,5 kilo afgekeurd. Dat is 0,19 procent en daar zaten geen fracturen bij! Kan iemand mij vertellen waarom ik dan anders moet gaan vangen?

Soms is het om moedeloos van te worden, elke keer je maar weer verdedigen tegen een groepje mensen die hun idealen nastreeft en hun wil opdringt aan de rest van de mensen. Tegenwoordig hebben ze ook onder agrariërs medestanders gevonden: de Caring Farmers. Geweldig groepje collega's die over de rug van de andere ondernemers hun kostje probeert te verdienen.

Ik noem ze liever scaring farmers en vraag me af: waarom? Kunnen ze niet van hun eigen kracht uitgaan? Te weinig Unique Selling Points (USP's) om de klant te overtuigen? Heel erg jammer en zo onnodig omdat ze voor hun doelgroep voldoende USP's hebben om dat voor elkaar te krijgen. Mocht er een collega zijn die bij deze groep agrariërs hoort die samen met mij zijn slachtrapport wil delen, dan kunnen we even kijken of er dingen zijn om te verbeteren.

Ik nodig een Caring Farmer uit gegevens met mij te delen

Erik van Veldhuisen, vleeskuikenhouder in Renswoude

Wellicht kan diegene mij ook vertellen welk voordeel een veehouder heeft van afkeuren aan de slachtlijn? Dieren die worden afgekeurd, leveren nou eenmaal minder op en daar heb ik ze niet 8 weken voor in mijn stal gehad. Dus ik zeg het nog maar een keer: geen boer heeft belang bij een slecht dierwelzijn. En roeptoeteren dat de Normal Farmers het minder doen, is zwak en laag bij de grond.

Dus bij deze nodig ik een Caring Farmer uit om eens wat gegevens met mij te delen. Eens kijken of ze ook 'caring' zijn voor een collega. Een geweldige kans om hun naam eer aan te doen. Gaan we daarna naar het ministerie om verslag uit te brengen. En ze te overtuigen dat de huidige vangmethode best prima is!

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer