'Nieuwe ministers, nieuwe kansen'

Eindelijk is er een nieuw kabinet. Waar we jaren geleden nog maar net een staatssecretaris waard waren, hebben we nu ineens twee ministers.

%27Nieuwe+ministers%2C+nieuwe+kansen%27
© Niek Stam

In een eerste motivatie schrijft minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mooie woorden over verdienmodellen, positie en waardering van ons als boer. Net als zijn voorganger Carola Schouten wil hij meerdere partijen hierbij betrekken. Ik hoop van ganser harte dat deze minister wel zorgvuldig de mensen uitzoekt met wie hij het gesprek aangaat en de activisten links laat liggen.

Ik ben overigens benieuwd hoe de minister overgaat tot de uitvoering van de woorden uit zijn eerste motivatie. De bedreigingen die er zijn, moeten worden omgezet in kansen. Wij hebben als agrarische sector misschien de sleutel in handen om aan de behoefte van ons land en de landen om ons heen te voorzien. Maar als we naar de leeftijdsopbouw van de ondernemers in de agrarische sector kijken, dan slaat ook hier helaas de vergrijzing toe. De keerzijde is dat dit natuurlijk ook weer kansen geeft voor de overgebleven jonge ondernemers.

Een goede balans door alle schakels in de agrarische sector heen is belangrijk. Dat wordt niet opgelost met een simpele opkoopregeling. Een verdere verduurzaming en toekomstbestendige agrarische sector begint bij de jonge ondernemers en dat behoeft ook een stimulans. Vooral in tijden van onzekerheid kan het deze ondernemers helpen om verder in de toekomst te kijken naar duurzame oplossingen en investeringen.

Een verdere verduurzaming en toekomstbestendige agrarische sector begint bij de jonge ondernemers

Erik van Veldhuisen, vleeskuikenhouder in Renswoude

Daarnaast is het belangrijk dat onze afnemers deze investeringen terug laten zien in de beloning van onze producten. Het wordt tijd dat we zelf de prijs van onze producten bepalen. De tijd van de hand ophouden heeft lang genoeg geduurd. De agrarische sector is de enige sector waar dit gebeurt. In mijn ogen is dat niet meer van deze tijd. Dus ik hoop van wij als landbouw samen met de minister en alle ketenpartijen om de tafel kunnen zitten om in gezamenlijkheid tot heldere en werkbare oplossingen te komen.

Ik wens landbouwminister Staghouwer en minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof veel wijsheid toe in hun uitdagende ministerschap. Zij zijn uiteraard welkom in Renswoude om eens van gedachten te wisselen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer