CRV start stierenprogramma met recht op terugkoop

CRV is deze week gestart met de verkoop van sperma van de stier Delta Warren P. Hij is de hoogst beschikbare genomicsstier op basis van NVI. Ook andere topstieren komen beschikbaar via het Create-programma. Daarbij geldt voor CRV het recht op terugkoop.

CRV+start+stierenprogramma+met+recht+op+terugkoop
© CRV/Alex Arkink

Veehouders kunnen dit sperma kopen, waarbij ze een overeenkomst sluiten met CRV. Van de nakomelingen van een dergelijke stier wordt een merkertest afgenomen. De allerhoogste nakomelingen worden terugverkocht aan CRV.

'Alle grote fokkerijorganisaties zetten hun meest interessante nieuwe stieren in eerste instantie alleen zelf in als stiervader. Hiermee beschermen ze hun dure fokprogramma', legt Evert Top als manager marketing Nederland-Vlaanderen uit.


Gezondheidsstatus

CRV volgt deze trend, geeft Top aan. 'Met Create komen we tegelijkertijd tegemoet aan de wensen van veehouders die deze stieren zo snel mogelijk willen inzetten op hun eigen dieren.' Volgens hem gelden er geen eisen rond bijvoorbeeld de gezondheidsstatus van een bedrijf. 'De stieren zijn beschikbaar voor iedere veehouder die een overeenkomst met CRV wil afsluiten.'

Top durft nog geen exact percentage te noemen van wat wordt teruggekocht. 'Dat zal de praktijk moeten uitwijzen. Ik verwacht dat dit aantal niet zo hoog zal liggen. Veel veehouders die in deze stieren geïnteresseerd zijn, laten op dit moment al merkeronderzoek uitvoeren. Het kan natuurlijk gebeuren dat een interessante nakomeling van een Create-stier bij een veehouder boven komt drijven. Die wil CRV dan graag benutten voor het fokprogramma.'

Daarbij gaat het volgens hem om zowel mannelijke als vrouwelijke nakomelingen. Stiertjes gaan naar een opfokstal van CRV, vaarskalveren naar het Dairy Breeding Center in het Friese Wirdum. CRV maakt de prijzen voor de terugkoop van dieren niet openbaar, maar Top denkt dat ze zeker interessant zijn.


Op termijn vrij beschikbaar

Het sperma van de stieren wordt een beperkte tijd beschikbaar gesteld via het Create-programma, daarna komt het vrij beschikbaar. Naast NVI-stier Delta Warren P zijn ook de hoge TPI-stieren Fustsyn Parker, Peak Palomine en Peak Sortudo op dit moment verkrijgbaar via dit programma.

Prijzen van conventioneel sperma van deze stieren lopen van 28 tot 36 euro per rietje. Voor gesekst sperma is dat 48 tot 55 euro. 'Daarmee betalen veehouders voor stieren uit het Create-programma niet meer dan voor andere stieren uit het topsegment', besluit Top.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer