Rechter handhaaft voorlopig verbod op beschieten van wolf met paintballgeweer

Het schieten met een paintballgeweer op een tamme wolf in nationaal park De Hoge Veluwe blijft nog minimaal een week verboden. Het verbod blijft in stand tot de voorzieningenrechter op 30 november uitspraak doet over de kwestie, bepaalde ze woensdag in de zaak van De Faunabescherming tegen de provincie Gelderland.

Rechter+handhaaft+voorlopig+verbod+op+beschieten+van+wolf+met+paintballgeweer
© ZLTO

De wolf is te tam geworden, waardoor het dier dicht in de buurt van mensen komt. In oktober zag de provincie dat de wolf vlak bij natuurfotografen kwam en later die maand doken er filmpjes op van een wolf in de buurt van een racefietser en een gezin met jonge kinderen.

De provincie hoopt dat schieten met verfballetjes helpt om het dier zo te laten schrikken dat het weer mensenschuw wordt. De ontheffing geldt voor de hele provincie Gelderland, bleek tijdens de zitting.


'Verkeerde methode'

De Faunabescherming vindt paintballen een verkeerde methode en te gevaarlijk voor de welpen van het wolvenpaar in het park. Het experiment kan ertoe leiden dat een jonge wolf gewond raakt en door de verf op zijn lijf niet meer welkom is bij de roedel.

'De rust in het gebied is verstoord door jagers, bezoekers en mensen die buiten de paden komen. De rol van de overheid is om de rust in het gebied te garanderen, zodat de jonge wolf kan opgroeien in zijn natuurlijke omgeving en leert te jagen', gaf advocaat Bondine Kloostra aan. De Faunabescherming pleit daarom voor alternatieven, zoals afsluiting van een deel van het park en meer toezicht.


Katapulten

In de rechtbank bleek dat de provincie veel alternatieven had overwogen, zoals het gebruik van katapulten, het gooien van stenen en het schieten met rubberen kogels. Volgens de provincie is het schieten met verfballetjes het veiligst en nauwkeurigst.

'Door te schieten op de bilpartij, waar de spieren zitten, zal de wolf geen letsel oplopen', stelden de juristen van de provincie. 'We denken dat het veilig kan bij een afstand van 15 tot 30 meter.' Bovendien laat een verfballetje verf achter op de vacht, waardoor de 'probleemwolf' traceerbaar wordt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer