Melkveehouder na wolvenaanval: 'Afschieten, allemaal'

'Afschieten, allemaal. De wolf hoort hier niet', vindt melkveehouder Wilco Hilhorst na een wolvenaanval op zijn vee. Hij was een van de aanwezigen bij een bijeenkomst vorige week in het Drentse Sleen. Faunabeheerders, dierenartsen, getroffen veehouders en lokale bestuurders spraken daar op initiatief van LTO Noord.

Hilhorst is een van de getroffen veehouders. Hij vond een dood kalf in de sloot. 'De plek van de uier was weggevreten en de staart eruit gerukt', geeft hij aan. 'Volgens de dierenarts komt dit door een wolf. We wachten nog op de DNA-uitslag, maar dit was echt schrikken.'

LTO Noord pleit al langer voor het beheer van de wolf. Tijdens de bijeenkomst werden binnen de ervaringen gedeeld en preventieve maatregelen besproken. Buiten werd een wolvenraster getoond. 'We hebben dit hek meegenomen om te laten zien wat het is', meldt voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord. 'Het is echt niet zo simpel, een beetje wind en het hekwerk is niet goed omsloten. Daarnaast staat er stroom op het hek waar ook ander wild tegenaan kan komen.'

Beheerplan

De provinciale politiek in Drenthe en Friesland heeft zich inmiddels uitgesproken voor een beheerplan. Beheer van de wolf ligt echter ingewikkeld door Brusselse regelgeving, weet Bruins. 'Deze veehouders is enorm leed aangedaan, maar toch worden ze weggezet alsof het allemaal wel mee valt en ze niet goed voor hun dieren zorgen. Dan ga je echt voorbij aan wat boeren drijft, waar ze mee bezig zijn en hoe ze voor hun dieren zorgen.'

'Als dit nog een keer gebeurt, gaat het vee op stal', verzekert Hilhorst. 'De meeste schade wordt veroorzaakt door een aantal probleemwolven en die moeten we uitschakelen.' Binnenkort volgen er nog bijeenkomsten met burgers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer