Helft van de suikerbieten gerooid

Cosun Beet Company meldt dat begin deze week landelijk 55 procent van de suikerbieten is gerooid. Op de kleigronden is de oogst verder gevorderd dan op de zand-, dal- en lössgronden. De omstandigheden worden als bijzonder gunstig omschreven.

Helft+van+de+suikerbieten+gerooid
© Koos v.d. Spek

Op de kleigronden is inmiddels 60 procent van de suikerbieten gerooid, meldt Cosun in een update. Op de zand-, dal- en lössgronden is dat ongeveer 45 procent. In de negende campagneweek is een gemiddeld suikergehalte van 17 procent behaald, ligt het tarrapercentage op 9,7 procent en noteert de winbaarheidsindex (WIN) 90,6.

Het hoogste suikergehalte is zichtbaar in de regio 'Groningse zand' met 18 procent. Het hoogste tarrapercentage is in de negende campagneweek behaald in de regio 'Haarlemmermeer'. In dat gebied gaat het om een tarrapercentage van 14,2 procent.


Koel, droog en vorstvrij

Ook voor de langere bewaring worden al bieten gerooid, zo hoort Cosun vanuit de sector. 'De verwachte maximumtemperaturen komen de komende weken niet meer boven de 10 graden uit, waardoor dit geen reden meer is om oogst voor langere bewaring uit te stellen', verklaart de organisatie die trend.

Om bewaarverliezen te beperken, is het volgens Cosun belangrijk om de bieten koel, droog en vorstvrij te bewaren. 'Een temperatuur in de bewaarhoop van boven de 10 graden, zeker onder vochtige omstandigheden, is ongunstig.' Aankomend weekend wordt vorst voorzien in Noord- en Oost-Nederland. Nog een reden om tijdig vorstbeschermende maatregelen te nemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer