Suikergehalte zit in de lift, tarrapercentage stabiliseert

Door de gunstige weersomstandigheden met droog en zonnig weer en koudere nachten loopt het suikergehalte tijdens de bietencampagne op, meldt Cosun Beet Company. Het gemiddelde van de vorige week komt uit op 16,4 procent en is daarmee 0,2 procent hoger dan de weken daarvoor.

Suikergehalte+zit+in+de+lift%2C+tarrapercentage+stabiliseert
© Patrick Coenen

In het zuiden van Nederland is de stijging naar verhouding hoger, laten de cijfers van Cosun Beet Company zien. Voor het noordelijk deel geldt dat het suikergehalte op een stabiel hoger niveau is gebleven. In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe worden suikergehaltes boven 17 procent gehaald.

Hetzelfde geldt voor de Noordoostpolder en Noord-Overijssel. Ondanks de snellere stijging in het Zuiden, blijft in delen van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Limburg het percentage onder 16 procent steken. Het Zuidwesten zit tussen de gehaltes in het Noorden en Zuiden in.


Tarrapercentage stabiel

Waar het tarrapercentage in de derde campagneweek nog licht toenam, blijft deze nu op een stabiel niveau. Het gemiddelde van Nederland bedraagt 9,8 procent. De verschillen tussen de regio's zijn groot: het percentage in de Achterhoek ligt op 6,6 procent, maar in de Zuid-Hollandse Hoeksche Waard zijn de omstandigheden met een tarrapercentage van 12,3 procent een stuk zwaarder.


De winbaarheidsindex van suikerbieten ligt met 90,5 landelijk op een stabiel niveau. De regionale verschillen zijn klein. Cosun Beet Company wijst bietentelers erop de huidige gunstige omstandigheden te gebruiken voor de verspreiding van Betacal. Volgens de bietenverwerker benutten transportbedrijven de goede veldomstandigheden om de kalkmeststof te leveren en te verspreiden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer