Cosun: 35 procent bieten verwerkt bij suikergehalte van 16,5 procent

Cosun Beet Company meldt dat begin deze week 35 procent van het totale bietenvolume van de onderweg zijnde campagne was verwerkt. Het gemiddelde suikergehalte van de bieten bedraagt tot nu toe 16,5 procent.

Cosun%3A+35+procent+bieten+verwerkt+bij+suikergehalte+van+16%2C5+procent
© Han Reindsen

De producent laat weten dat de suikerfabrieken goed draaien. Cosun verwacht dat de einddatum van de campagne uitkomt op 26 januari. Naast het suikergehalte van 16,5 procent komt het tarrapercentage tot nu toe uit op 9,4 procent. De winbaarheidsindex noteert 90,5.


Het suikergehalte blijft de laatste weken stabiel en kwam in de week van 23 oktober tot en met 29 oktober uit op 16,7 procent. De hoogste waarden worden behaald in de noordelijke provincies. Op het Groningse veen- en zand bedraagt het suikergehalte 17,3 procent. Op de klei in Groningen halen telers 17 procent. Friese kleiboeren halen bieten met een suikergehalte van maar liefst 17,5 procent van het land.


Lage suikergehaltes Noord-Brabant

De laagste waarden zijn voor provincie Noord-Brabant. Daar komen de suikergehaltes niet aan de 16 procent. Net als de suikergehaltes, zijn ook de tarrapercentages in de laatste week van oktober het hoogst in het Noorden. 12,5 procent voor de Groningse klei en 13,1 procent voor de kleigronden in Friesland. Het rooien gaat gemakkelijker op de zandgronden in Gelderland en Noord-Limburg.


Volgens Cosun is de bladschimmelaantasting door de hoge temperaturen erg toegenomen. Om de cercosporadruk in de toekomst te beperken, kan bietenloof na de oogst het best worden ondergewerkt. Dat voorkomt verspreiding van sporen en zorgt dat het organische materiaal sneller afbreekt. Hierdoor start de uitzieking van cercospora ook sneller.


Webinar: Risicomanagement in de akker- en tuinbouw? Juist nu!

Door de stijgende kosten voor energie, diesel en uitgangsmateriaal is de verwachting dat met name akkerbouwers en tuinders komend voorjaar te maken krijgen met liquiditeitsproblemen. Het belang van risicomanagement groeit. Nieuwe Oogst organiseert daarom in samenwerking met ABAB een webinar over risicomanagement in de akker- en tuinbouw. In dit webinar op 14 november geven we inzicht in de situatie op de diverse markten en gaan in op risicomanagement in de praktijk. Met medewerking van onder meer Peter van den Berg, directeur AgroEnergy, Egon van Lier, akkerbouwer in Hoeven, Hendrik Jan ten Cate van LTO Akkerbouw en vollegrondsgroente, Erik van Ophoven van Achmea en René Boots van ABAB.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer