Ministerie stelt subsidie beschikbaar voor aanpak vergelingsziekte

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt subsidie beschikbaar voor het door Cosun opgestelde plan Aanpak Vergelingsziekte Bieten.

Ministerie+stelt+subsidie+beschikbaar+voor+aanpak+vergelingsziekte
© Jos Thelosen

De financiële bijdrage aan het plan Aanpak Vergelingsziekte Bieten (AVB) betreft 50 procent van de totale kosten van bijna 600.000 euro. De subsidie is onderdeel van Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030.

Vergelingsziekte in suikerbieten wordt veroorzaakt door virussen die worden overgebracht door bladluizen. Nederland kent drie verschillende virussen. In de suikerbietenteelt kunnen vergelingsvirussen tot wel 50 procent schade aanrichten, laat Cosun weten.


AVB bevat vier onderdelen: de inzet van resistente of tolerante bietenrassen voor vergelingsziekte, het bevorderen van ouderdomsresistentie bij rassen, de inzet van nieuwe insecticiden in het pillenzaad van suikerbieten en de optimalisatie van de bestaande bladwaarschuwingsdienst. Kennis- en onderzoeksinstituut IRS voert een belangrijk deel van het onderzoek uit. Het project loopt tot en met 2025.


Webinar: Risicomanagement in de akker- en tuinbouw? Juist nu!

Door de stijgende kosten voor energie, diesel en uitgangsmateriaal is de verwachting dat met name akkerbouwers en tuinders komend voorjaar te maken krijgen met liquiditeitsproblemen. Het belang van risicomanagement groeit. Nieuwe Oogst organiseert daarom in samenwerking met ABAB een webinar over risicomanagement in de akker- en tuinbouw. In dit webinar op 14 november geven we inzicht in de situatie op de diverse markten en gaan in op risicomanagement in de praktijk. Met medewerking van onder meer Peter van den Berg, directeur AgroEnergy, Egon van Lier, akkerbouwer in Hoeven, Hendrik Jan ten Cate van LTO Akkerbouw en vollegrondsgroente, Erik van Ophoven van Achmea en René Boots van ABAB.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer