Landelijk suikergehalte trekt door naar 16,9 procent

Het suikergehalte van bieten is in de week van 9 tot en met 15 oktober toegenomen naar een landelijk gemiddelde van 16,9 procent. Dat is 0,5 procent meer dan de week ervoor, blijkt uit cijfers van Cosun Beet Company.

Landelijk+suikergehalte+trekt+door+naar+16%2C9+procent
© Twan Wiermans

Bietenpercelen in Utrecht-Oost/Veluwe en in Groningen scoren het hoogst met suikergehaltes richting 18 procent. Ook het noordoostelijk deel van het land zit hoog in de gehaltes, die uiteenlopen van 17,1 procent op zandgronden in Drenthe tot 17,6 procent op Drentse veengronden.

Het zuidwesten van het land blijft nog wat achter. De meeste gebieden schuren tegen 17 procent aan. Het oostelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen blijft op 16,4 procent steken. De oogstomstandigheden lijken landelijk gezien ook wat beter te worden. Het tarrapercentage daalde van 9,8 procent in de vierde campagneweek naar 9 procent in de vijfde campagneweek.


Hoge tarrapercentages

De omstandigheden lijken in het zuidwesten van het land en in de Kop van Zuid-Holland het zwaarst, met tarrapercentages ruim boven 10 procent. Bieten rooien gaat het mooist op de zandgronden in de Achterhoek en in Utrecht-Oost/Veluwe. Het tarrapercentage schommelt daar tussen 6 en 6,5 procent. Wat betreft het landelijk winbaarheidspercentage verandert er niet veel: van 90,4 naar 90,7.


Verder meldt Cosun Beet Company dat door de gunstige rooiomstandigheden volop bieten worden gerooid. Hierdoor zijn de veldvoorraden voor verlading ruim voldoende. Volgens de bietenverwerker neemt de bladschimmelaantasting 'zienderogen' toe. De hoge temperaturen van de afgelopen weken dragen bij aan de uitbreiding van de aantasting. Een bladschimmelbestrijding uitvoeren is niet meer rendabel, meldde stichting IRS eerder al.

Na een audit onder bietentelers en bij Cosun Beet Company bereikt de bietenverwerker opnieuw de hoogste status van duurzame bietenteelt. Volgens de internationale standaard Sustainable Agricultural Initiative is de status '100 procent Goud' afgegeven. Als belangrijk onderdeel voor deze waardering noemt Cosun het teeltregistratie- en adviesprogramma Unitip.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer