Lelies goed te telen onder fullledbelichting

Lelies zijn over het algemeen goed te telen onder fullledbelichting. Verrood licht biedt voordelen, maar bladkwaliteit blijft een aandachtspunt. Dat blijkt uit een onderzoek van Plant Lighting en Delphy Improvement Centre.

Lelies+goed+te+telen+onder+fullledbelichting
© Nieuwe Oogst

Onder fullledbelichting blijkt doorgaans een goede lelie te kunnen worden geteeld ten aanzien van snelheid, takgewicht, stevigheid, lengte, knopontwikkeling en vaasleven. Voor de Oriëntal- en OT-variëteiten bood verrood licht duidelijke voordelen.

Dat zijn een hogere teeltsnelheid tot wel twaalf dagen, remming van overmatige lengtegroei bij OT's Tabledance en Zambesi en een beter vaasleven. Het takgewicht was voor de OT's en Oriëntals over het algemeen iets hoger zonder verrood. Maar omgerekend per mol licht voor takken van 90 centimeter produceerde de behandeling met verrood juist meer takgewicht.


Uitdaging

Voor de LA- en Longiflorum-variëteiten was het voordeel van verrood minder of niet overtuigend. De trekduur van de LA's was weliswaar enige dagen korter met verrood, maar het takgewicht was weer wat lager. Of verrood bij deze variëteiten voldoende voordelen biedt, is aan de teler om te bepalen.


Voor een succesvolle teelt onder fullledbelichting, ligt de uitdaging vooral nog in de bladkwaliteit. Bladeren vertoonden soms chlorose. Zowel substraat, lichtspectrum als klimaatsturing zouden hierin een rol kunnen spelen.


Koele teelt

Lelie is een relatief koele teelt, waardoor met fullledbelichting slechts beperkt hoeft te worden verwarmd. De warmtevraag is in dit onderzoek beperkt door intensief te schermen en de verwarmingsbuizen alleen in te zetten bij warmtevraag.

Het onderzoek van Plant Lighting en Delphy Improvement Centre is gefinancierd door gewascoöperatie Lelie en programma Kas als Energiebron, het innovatie en actieprogramma van het ministerie van LNV en Glastuinbouw Nederland. De lampen zijn door Signify ter beschikking gesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer