Bloembollenkeuringsdienst druk met brexit en lelieaanwas

Een onverwachte toename van het lelieareaal en de brexit hebben de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) in 2021 veel werk bezorgd. Dat blijkt uit het jaarverslag van de organisatie.

Bloembollenkeuringsdienst+druk+met+brexit+en+lelieaanwas
© BKD

De BKD had het hierdoor aanzienlijk drukker dan begin vorig jaar werd verwacht. Voor 2021 had de dienst een daling van 10 procent voor het lelieareaal begroot, maar voor het planten trok de markt aan, wat tot gevolg had dat het oppervlak juist met 11 procent groeide.

Het koude voorjaar, met weinig groei in zomergewassen, werkte niet mee. De tijd voor goede bemonstering van lelies en zantedeschia's was kort, wat ertoe leidde dat de BKD een aantal andere werkzaamheden, zoals de tulpenbemonstering, later moest uitvoeren.

Hoge werkdruk

De werkdruk is hoog geweest, stelt Bert Pinxterhuis, directeur van de BKD, ook omdat op het laboratorium met een lagere bezetting werd gewerkt vanwege corona. De inschatting van het werk rondom brexit bleek eveneens benevens de waarheid. Weliswaar voorzag de BKD dat brexit extra exportwerkzaamheden zou geven, maar dacht dat door de toenemende automatisering in deze tak van sport geen extra capaciteit nodig zou zijn.

De praktijk was weerbarstiger. Uiteindelijk nam het werk bij de uitvoer van bollen met 12 procent toe. Door meer mensen in te zetten, heeft de dienst de klus toch weten te klaren. Het aantal inspectiebezoeken nam vorig jaar met 1.300 toe, waarbij per bezoek meer partijen werden aangeboden.

Financiën

De inkomsten van de BKD bedroegen in het afgelopen jaar 9.950.000 euro, wat ruim 50.000 euro minder is dan in het voorgaande jaar. De verdiensten met de reguliere keuringstaken stegen met 2,7 procent, ofwel met bijna 220.000 euro.

Verder zag de dienst de baten uit laboratoriumtoetsen met 14.000 euro stijgen en die van exportkeuringen met ruim 130.000 euro. De inkomsten uit registratie en buitendienstactiviteiten klommen respectievelijk met een kleine 70.000 en 13.000 euro.

Lasten omhoog

De lasten uit gewone bedrijfsvoering ging in 2021 met nagenoeg 300.000 euro omhoog. De personeelskosten vertoonden een stijging van ruim 180.000 euro. Uiteindelijk hield de BKD aan het eind van het jaar 185.000 euro onder de streep over. In 2020 bedroeg het saldo 536.000 euro, maar hierin waren twee bijzondere posten opgenomen.

In het afgelopen jaar zijn 32 zaken aan het Tuchtgerecht van de BKD voorgelegd. De overtredingen betroffen onder andere het opplanten van niet-goedgekeurd materiaal.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer