Leliesector herstelt goed na moeilijke jaren

Na een aantal moeilijke jaren is de leliesector zich aan het herstellen. Dat stellen medewerkers van de Rabobank. De export van leliebollen, vooral naar China, was in 2018 en 2019 problematisch. In 2020 kwam daar de coronapandemie nog bovenop.

Leliesector+herstelt+goed+na+moeilijke+jaren
© Huisman Media

De Nederlandse leliesector is leidend in de wereld met 85 procent van het wereldwijde aanbod. Maar in 2018 en 2019 waren er veel problemen met de export van leliebollen, vooral bij uitvoer naar China. Enkele inkopers hadden te grote orders afgegeven bij Nederlandse exporteurs en hadden betalingsproblemen. In 2020 kwamen daar de wereldwijde problemen van de coronacrisis bij met onder meer hogere vrachtkosten. In 2019 en 2020 paste het Nederlandse aanbod zich aan deze situatie aan en nu herstelt de sector langzaam maar zeker.

De buitenlandse vraag naar leliebollen is op goed niveau gebleven tijdens de coronacrisis en de voorverkopen voor 2022 zien er hoopgevend uit. Ook krijgen leliebroeiers een goede prijs voor de bloemen. De middenprijs bij Royal FloraHolland voor lelies steeg het afgelopen jaar met ongeveer 20 procent vergeleken met 2020. De vraag van Nederlandse broeiers naar leliebollen blijft op peil.


Lelielanden

De oorlog in Oekraïne zal aan dit herstel niet veel afdoen, denkt Lambert van Horen. 'De leliebollenexport naar Rusland en Oekraïne is beperkt. Er gaan vooral tulpenbollen naartoe', zegt de specialist Food & Agri bij Rabobank. Er gaan wel wat leliebloemen naar Rusland, maar vrijwel niets naar Oekraïne. In 2020 is er voor ongeveer 9 miljoen euro aan leliebloemen naar Rusland gegaan en voor zo'n 200.000 euro naar Oekraïne. Bij de leliebollen is er in datzelfde jaar voor ongeveer 2 miljoen euro naar Rusland gegaan, tegenover 1 miljoen naar Oekraïne. 'Dit zijn niet de grote lelielanden', constateert Van Horen.

De specialist Food & Agri van Rabobank maakt wel een kanttekening. 'Lelies worden ook in een samengesteld boeket aangeboden. De export van gemengde boeketten naar Rusland zal ergens anders naartoe moeten gaan. De vraag is natuurlijk wat er in Oost-Europese landen, zoals Polen, de Baltische Staten en Tsjechië, gaat gebeuren. Maar dat is meer een indirect effect. Leliebollen gaan toch vooral naar de Verenigde Staten, Mexico, China en Vietnam. De leliebloemen gaan veelal naar bestemmingen in West-Europa.'


Inflatie

Vooralsnog kunnen de leliebroeiers in China, Vietnam en de Verenigde Staten hun bloemen goed verkopen, dus daar blijft voorlopig een sterke vraag naar goede leliebollen. Maar als de algemene inflatie aanhoudt, gaan we dat volgens de Rabobankspecialist wel merken. Consumenten zullen door de inflatie minder te besteden hebben of ze zijn voorzichtiger in hun bestedingen en gaan kijken naar een goedkoper alternatief voor lelies of voor bloemen in het algemeen. 'Bloemen zijn de goedkoopste luxe, maar het is wel een luxe', zegt hij. 'Voor nu is geen paniek het beste advies. En denk in scenario's.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer