Kees Huizinga start inzameling voor waterfilters Oekraïne

De Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga, zijn echtgenote Emmeke Vierhout, Lieselotte Heederik en Guido van Hofwegen zijn een actie begonnen waarmee mensen kunnen bijdragen aan de verspreiding van tienduizend waterfilters in Oekraïne.

Kees+Huizinga+start+inzameling+voor+waterfilters+Oekra%C3%AFne
© Jorien Slager

Meer dan 13,6 miljoen Oekraïners hebben momenteel geen toegang tot schoon en veilig drinkwater, doordat Russische militairen drinkwatervoorzieningen hebben verwoest. Met steun van Wageningen University & Research (WUR) willen Huizinga en de andere initiatiefnemers mobiele waterfilters leveren aan oorlogsgebieden. Inmiddels is al zo'n 60.000 euro opgehaald, in totaal is er 210.000 euro nodig.

Heel Oekraïne kampt met waterproblemen, maar de situatie is vooral nijpend in steden en in de oostelijke gebieden van het land. In Oost-Oekraïne zijn de meeste mensen afhankelijk van waterleidingsystemen voor hun drinkwater, die veelal door de oorlog vernietigd zijn. Tegelijkertijd is het beschikbare oppervlaktewater verontreinigd door lichamen die in het water liggen, waardoor dit water niet meer veilig kan worden gedronken.


Cholera en diarree

Doordat er geen toegang is tot adequate waterfilteringssystemen is er een groot risico dat cholera uitbreekt of mensen massaal diarree krijgen. Non-gouvernementele organisaties erkennen het probleem, maar kunnen de getroffen gebieden door het geweld in de regio vaak niet bereiken.


De tekst gaat door onder de video

Daarbij komt dat deze ngo's zich vooral richten op het herstellen en vernieuwen van waterleidingsystemen of het plaatsen van relatief grote watersystemen op publieke plekken, zoals ziekenhuizen, in plaats van op huishoudens.


Nazava Water Filters

Heederik en Van Hofwegen hebben de Nazava Water Filters ontwikkeld. Huizinga en zijn vrouw hebben vanuit hun De Leeuw Kyiv Foundation een netwerk om mensen in Oekraïne van hulpgoederen te voorzien, waaronder ook deze waterfilters.


Het viertal wil 50.000 kinderen voorzien van schoon drinkwater door kleine, simpele, duurzame en verplaatsbare waterfilters te leveren die mensen overal kunnen gebruiken. Deze waterfilters zijn goedkoop, maar van hoge kwaliteit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer