Akkoord Oekraïense Zwarte Zee-graanexport vier maanden verlengd

De overeenkomst over de export van graan via de Zwarte Zee is met 120 dagen verlengd. Dat is donderdagmorgen in Istanbul besloten in het overleg van de Verenigde Naties, Turkije, Rusland en Oekraïne.

Akkoord+Oekra%C3%AFense+Zwarte+Zee%2Dgraanexport+vier+maanden+verlengd
© Twan Wiermans

Turkije en de Verenigde Naties (VN) blijven garant staan voor de controle op de graantransporten vanuit de Oekraïense havens via de Zwarte Zee en de Bosporus naar de Middellandse Zee. VN-baas Guitterres zegt verheugd te zijn over het akkoord om de graanovereenkomst te verlengen. De overeenkomst, die oorspronkelijk in juli werd bereikt, creëert in het oorlogsgebied een beschermde zeecorridor voor de export vanuit drie havens in Oekraïne.


De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wilde een permanente overeenkomst die ook voor havens in de Mykolaiv-regio zou gaan gelden. Daarover wordt nu over vier maanden beslist. 'Sinds juli heeft Oekraïne meer dan 10 miljoen ton voedsel over zee geëxporteerd. We kunnen de export met enkele miljoenen tonnen per maand verhogen', zei hij.


Drijvende overslaginstallatie

In de Roemeense havenstad Constanta is deze week een drijvende overslaginstallatie in gebruik genomen om Oekraïense graan en grondstoffen rechtstreeks van schip tot schip over te slaan. Met de ingebruikname van deze 'Donau-corridor' is het niet langer nodig de ladingen vanuit Oekraïne eerst per vrachtwagen naar Constanta te brengen. Hiermee wordt de overslagperiode van soms twee weken teruggebracht tot drie dagen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer