Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Maisexport wordt groot probleem'

In De week van Kees Huizinga vertelt deze Nederlandse boer in Oekraïne wat hij merkt van boeren in een land in oorlogstijd. Bij Huizinga wordt deze week volop mais geoogst en dat gaat goed. 'De export ervan wordt echter een groot probleem.'

Huizinga heeft grote zorgen over de exportmogelijkheden van de mais nu Rusland de graandeal eenzijdig heeft opgezegd. Daarnaast moet hij dagelijks in actie komen als de stroom op de boerderij uitvalt. Dat gebeurt soms wel vijf keer op een dag. De boer heeft nu een systeem aangekocht dat ervoor zorgt dat de aggregaat automatisch aanslaat als het bedrijf weer eens zonder stroom zit.

Naast de maisoogst worden ook de wortels handmatig van het land gehaald. Zo'n honderd man werk dagelijks op de ingezaaide 45 hectare om de wortels in de kisten te krijgen. Het is hard werken, maar daar staat tegenover dat werknemers in drie dagen tijd ongeveer het maandelijkse minimumloon in Oekraïne verdienen. Als toetje trakteert Huizinga zijn werknemers ook nog eens op zoute haring.


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine en zaterdag te lezen in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer