Miljard extra voor uitbreiding exportcorridors Oekraïne

De EU gaat samen met buurlanden van Oekraïne een miljard euro extra investeren in de exportcorridors voor landbouwproducten. Daarmee wordt de transportcapaciteit over land vergroot. Tegelijkertijd worden sancties tegen Rusland versoepeld.

Miljard+extra+voor+uitbreiding+exportcorridors+Oekra%C3%AFne
© Twan Wiermans

De export vanuit de Zwarte Zee-havens blijft door Russische dreigementen kwetsbaar. Eind deze week loopt de tijdelijke overeenkomst af die werd gesloten over ongehinderde graanexporten via die route.


De gelden vanuit onder meer de Europese Investeringsbank (EIB), de Wereldbank, Polen, Tsjechië, Roemenië, Slowakije en Moldavië zijn bedoeld voor verbetering van de weg- en spoorinfrastructuur in Oekraïne.

Daarmee moeten de wachttijden voor vrachtwagens en treinen worden verkort. Herstel van de Oekraïense is niet alleen goed voor het land zelf maar ook nodig om hongersnood in delen van Afrika en het Midden-Oosten te voorkomen.


Russische export

Een mogelijke verlenging van de Zwarte Zee-overeenkomst wordt besproken tijdens de G20-top in Indonesië. Daar zijn VN-chef Gutierrez en de Russische minister Lavrov overeengekomen dat de westerse sancties niet mogen leiden tot verstoring van de export van Russische landbouwproducten en kunstmest. Drie in beslag genomen scheepsladingen Russisch kunstmest mochten deze week daarom alsnog uit de havens van Rotterdam, Antwerpen en Muuga (Estland) naar Afrika vertrekken.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft al stevige kritiek geuit op de versoepeling van de sancties. Volgens hem ‘probeert het Kremlin het Westen op te zadelen met de schuld voor de voedselcrisis die het zelf heeft uitgelokt’.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer