Graandeal wordt verlengd, maar onzekerheid rondom kunstmest blijft

De overeenkomst over de graanexport van Oekraïne wordt met vier maanden verlengd. Dat heeft secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigd Naties donderdag aangegeven. Tegelijkertijd is er nog geen overeenstemming bereikt over de export van Russische ammoniak. Daarmee blijft de situatie rondom kunstmest onzeker.

Graandeal+wordt+verlengd%2C+maar+onzekerheid+rondom+kunstmest+blijft
© Anton Dingemanse

De graanexport vanuit Oekraïense havens via de Zwarte Zee werd begin november hervat. 'Sinds 1 augustus is, dankzij deze overeenkomst, meer dan 11 miljoen ton graan en andere landbouwproducten geëxporteerd', verklaarde Guterres tijdens de G20-top in het Indonesische Bali. 'Het is dan ook goed nieuws om te melden dat de deal met 120 dagen is verlengd.'


Persbureau Reuters meldt tegelijkertijd dat er nog geen overeenstemming is bereikt over de export van Russische ammoniak, een van de belangrijkste onderdelen voor de productie van kunstmest, via een pijpleiding die door Oekraïne loopt. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky gaf in september aan die route pas weer vrij te geven als Moskou krijgsgevangen zou teruggeven. Het Kremlin verwierp dat idee direct al.

Omdat kunstmest als essentieel onderdeel van een goede oogst wordt gezien, blijft Rusland druk uitoefenen, werd op de G20 gezegd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer