Eerste landelijke veiling bij FloraHolland op 24 november

Snijanthurium, Snijorchidee, Alstroemeria en Strelitzia zijn de productgroepen die donderdag 24 november op de eerste landelijke klok van Royal FloraHolland geveild worden.

Eerste+landelijke+veiling+bij+FloraHolland+op+24+november
© Johan Wissink

'We praten al een paar jaar over landelijk veilen en na de pilot met Anturium is duidelijk dat we met het concentreren van vraag en aanbod een betere en stabielere markt kunnen creëren', meldt Rick Tesselaar van de FloraHolland-productiecommissie Alstroemeria.

Bij een landelijke veiling wordt het volledige aanbod van planten in het Noord-Hollandse Aalsmeer en Naaldwijk in één veilschema samengevoegd. Inkopers krijgen in één overzicht toegang tot het assortiment van alle kwekers die op Aalsmeer en/of Naaldwijk aanvoeren. Alle kopers kunnen zoals gebruikelijk via het Kopen op Afstand-systeem deelnemen aan de veiling.


Optimale prijsvorming

Landelijk veilen zou meer kansen voor een optimale prijsvorming creëren, beweert FloraHolland. Kwekers en kopers zien namelijk al langer dat het plantenaanbod op de klok terugloopt. 'Dat heeft impact op de prijsvorming. Door de concentratie van vraag en aanbod creëren we de voorwaarden voor optimale prijsvorming', gaf de organisatie van de bloemenveiling eerder al aan.


Kwekers van de genoemde productgroepen kunnen vanaf 24 november nog steeds zelf bepalen of zij hun producten aanleveren op de locatie in Naaldwijk of Aalsmeer. Wel geldt er naast een nieuw veilschema, een nieuwe manier voor het vaststellen van de veilvolgorde.


Vertraging

Overigens ging de overstap naar een landelijke klok niet van een leien dakje. Het oorspronkelijke plan was om vlak na de zomer van 2022 al te starten met een landelijke veiling. In de zomerperiode werd dit echter uitgesteld vanwege personele problemen bij FloraHolland. Er was volgens de bloemenveiling meer tijd nodig om de logistieke situatie op orde te krijgen en het orderpicken, dat gepaard gaat met landelijk veilen, in de vingers te hebben.

De veilinglocatie in het Zuid-Hollandse Rijnsburg haakt nog niet aan bij het landelijk veilen, gaf FloraHolland in het verleden al aan. 'Conform de afspraken met de klankbordgroep Lokale Veiling blijft de lokale klok daar voorlopig in stand.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer