FloraHolland maakt bemoedigende start met landelijk veilen

Royal FloraHolland is begin september gestart met een pilot landelijk veilen. De eerste resultaten, waar alle Nederlandse kwekers van snij-anthurium aan meedoen, zijn geslaagd. Andere productgroepen zijn mogelijk in aantocht, laat de veilingcoöperatie weten.

FloraHolland+maakt+bemoedigende+start+met++landelijk+veilen
© FloraHolland

Landelijk veilen is een van de speerpunten van de nieuwe strategie van Royal FloraHolland (RFH). De pilot wordt uitgevoerd met de huidige veilsystemen, ondanks dat deze oorspronkelijk niet zijn gebouwd om landelijk te veilen.

De inzet van de sierteeltcoöperatie is om vooral kennis op te doen over het proces rondom landelijk veilen. Veilingmeester Amerik de Best: 'Het prijsverloop op de landelijke klok blijkt redelijk stabiel. Kopers betaalden afgelopen week met name voor pastelkleuren snij-anthuriums goed.'


Controle over aanbod

Het aantal ingelogde kopers in de eerste week op de landelijke klok met snij-anthurium is gemiddeld, zegt De Best. 'We starten dagelijks met een lager aantal inkopers, waarna het aantal in de loop van het veilproces oploopt tot gemiddeld honderd per dag. Steeds meer kopers raken bekend met deze landelijke klok.'

Het prijsverloop op de landelijke klok blijkt redelijk stabiel

Amerik de Best, veilingmeester Royal FloraHolland

Snij-anthurium is de eerste productgroep van deze pilot. Daarmee wil de veiling aspecten binnen het veilen gelijktrekken, zoals één veiltijdstip voor een productgroep en de aangeboden aantallen drukken.


Logistiek op orde

'We toetsen ook onderdelen van onze logistieke dienstverlening, zoals het transport tussen de locaties', zegt een woordvoerder. Voor alle locaties geldt dat Royal FloraHolland tijdens de pilot het transport van de gekochte producten tussen onze vestigingen verzorgt.

Ook de logistiek draait inmiddels volgens de afgesproken norm, laat RFH weten. 'Op donderdag, vrijdag en maandag leverden wij de producten ruim voor 12 uur af bij de kopers. Afgelopen dinsdag en woensdag was dat zelfs voor 11 uur.'


Nieuwe productgroepen

De pilot Landelijk Veilen snij-anthurium start dagelijks om 7.10 uur op klok 6. RFH veilt het aanbod van Aalsmeer en Naaldwijk aaneengesloten. Om te kunnen inkopen op deze landelijke klok, moeten inkopers rekening houden met gewijzigde instellingen in hun Kopen Op Afstand (KOA)-omgeving.

De eerste fase van de pilot snij-anthurium duurt acht weken. 'Tijdens de pilot bepalen we of en wanneer we gaan uitbreiden met andere productgroepen', laat de woordvoerder weten. 'Na twee en na acht weken evalueren we de pilot.'


Interne processen

Tijdens de pilot voert de veiling metingen uit en volgt de ervaringen van kwekers, kopers en de interne processen. Op basis hiervan worden de vervolgstappen bepaald om uit te breiden of aan te passen. Royal FloraHolland zet met deze pilot een eerste stap richting landelijk veilen voor het gehele aanbod.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer