Glastuinders passen teeltstrategie aan door energiecrisis

Zo'n 75 procent van de glastuinders geeft aan de teeltstrategie aan te passen vanwege financiële problemen door de hoge energiekosten. Een van de genoemde opties is het tijdelijk stilleggen van de productie. Supermarktketen Aldi verwacht onder meer hierdoor deze winter minder tomaten uit Nederlandse kassen.

Glastuinders+passen+teeltstrategie+aan+door+energiecrisis
© VidiPhoto

Uit een enquête die Glastuinbouw Nederland en Plantum onder hun leden hebben uitgevoerd, blijkt dat 33 procent van de glastuinders in liquiditeitsproblemen zit of daar op korte termijn in terecht dreigt te komen. Telers van potorchideeën worden het hardst getroffen door de energiecrisis.

Zo'n 25 procent van hun teeltareaal is inmiddels noodgedwongen uit productie. Van de respondenten verwacht 23 procent dat hierdoor arbeidsplaatsen verdwijnen, wat betekent dat veel vaste en tijdelijke werknemers hun baan dreigen te verliezen.


Financiële problemen

Die financiële problemen zorgen er in heel Nederland voor dat 75 procent van de glastuinders besloten heeft de teeltstrategie aan te passen. Daarin zijn verschillende scenario's denkbaar. Een voorbeeld is tijdelijk minder produceren of het later opstarten van de teelt.


Glastuinbouw Nederland meldt dat 20 procent van de respondenten de productie tijdelijk stopt. Voor hoelang is niet bekend. 'Dat kan betekenen dat ze na hun teeltwisseling de volgende teelt later opstarten.' Een andere optie die genoemd wordt, is het minder of niet belichten. En een enkeling kiest ervoor over te stappen op een andere teelt, maar dat gebeurt minimaal.


Verschralend productaanbod

Wel is de verwachting dat er de komende tijd minder Nederlandse groente, fruit, bloemen en planten op de markt beschikbaar zullen zijn. Ook wordt verwacht dat het productaanbod verschaald. Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) gaf als brancheorganisatie van de supermarkten eerder al aan nog niet te vrezen voor lege schappen.

'Ook verwachten wij niet dat meer product uit het buitenland wordt gehaald', meldde CBL-woordvoerder Lisa Martis toen. Aldi hoort vanuit telers dat er deze winter met name minder tomaten uit de Nederlandse kassen komen. Al geeft ook deze supermarktketen aan niet direct rekening te houden met tekorten.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer