Inflatie staat het geven van een bloemetje niet in de weg

Een groot deel van de consumenten heeft het uitgavepatroon aangepast door de inflatie. Vooral luxeproducten laten zij sneller links liggen. Dat blijkt uit een enquête van bloemenwebshop Regiobloemist onder ruim duizend Nederlandse consumenten. Een uitzondering op die regel blijkt het aanschaffen van bloemen.

Inflatie+staat+het+geven+van+een+bloemetje+niet+in+de+weg
© Twan Wiermans

Uit de enquête blijkt dat 75 procent van de respondenten de uitgaven hier en daar aanpast als gevolg van de inflatie. Nog eens 16 procent geeft aan het uitgavepatroon drastisch te hebben veranderd. Het segment luxeproducten lijdt hier het meeste onder. Van alle respondenten meldt 90 procent minder luxeproducten aan te schaffen, bewust of onbewust.

Volgens de ruim duizend ondervraagden behoren ook bloemen tot luxeproducten. Al geeft 51 procent van de consumenten aan hier niet op te besparen. Ongeveer 57 procent van hen geeft nog steeds op regelmatige basis een bloemetje en 15 procent geeft aan dit alleen nog als cadeau te geven.

Daarnaast heeft Regiobloemist, in samenwerking met Continews, afgelopen weken onder tientallen aangesloten bloemisterijen een peiling gedaan naar de verspillingsgraad. 'De reden voor deze peiling is het feit dat consumenten vaak denken dat bloemisten veel bloemen overhouden aan het einde van de dag en die dan weggooien', geeft het bedrijf aan.


Lage verspillingsgraad bij bloemisten

Uit de peiling van Regiobloemist blijkt juist dat de verspillingsgraad erg laag is. Zo'n 90 procent van de ondervraagde bloemisterijen geeft zelfs aan richting het einde van de dag helemaal geen bloemen over te houden. De bloemen die wel overblijven, worden daarnaast vaak op creatieve wijze hergebruikt, geeft Regiobloemist aan. Een voorbeeld is het hergebruiken van de kleursappen van overgebleven bloemen voor het creëren van prints op T-shirts.

Andere bloemisterijen kiezen ervoor om de overgebleven bloemen weg te geven aan bijvoorbeeld eenzame ouderen. 'Wij willen hoe dan ook geen bloemen weggooien. Als we bloemen overhouden, zorgen we ervoor dat deze bij mensen terechtkomen die we er blij mee maken. Dat geeft wat extra werk, maar ook veel voldoening', aldus bloemist Villa Blossom in Almere.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer