FloraHolland: 'Sector heeft toekomst als kabinet perspectief biedt'

De hoge kosten voor onder meer energie, arbeid, logistiek en uitgangsmaterialen zijn voor een grote groep glastuinders reden om het werk neer te leggen. Dat merkt ook Steven van Schilfgaarde als CEO van FloraHolland. 'Om de sierteeltsector toekomstperspectief te geven, moet op korte termijn echt iets gebeuren.'

FloraHolland%3A+%27Sector+heeft+toekomst+als+kabinet+perspectief+biedt%27
© Royal FloraHolland

De ene ondernemer bouwt het bedrijf helemaal af en de ander kiest voor een winterstop of het overslaan van een teeltronde. Hoe dan ook, de gevolgen zijn groot. Onder leiding van Glastuinbouw Nederland wordt druk gelobbyd om het belang van de sierteelt voor de Nederlandse economie voor het voetlicht te brengen.

'We verdienen voor de BV Nederland heel veel geld. Nederland heeft niet veel andere grote exportsectoren. We hebben geen gas meer om te exporteren, we hebben geen grote autoindustrie. Juist daarom is de land- en tuinbouwbouwsector zo belangrijk', benadrukt Van Schilfgaarde.


Stabiel ondernemersklimaat

De focus ligt in de lobby op twee thema's, geeft Van Schilfgaarde aan. Enerzijds willen de partijen dat de overheid toekomstperspectief biedt voor de land- ern tuinbouw. 'Zorg voor een stabiel ondernemersklimaat. Dan zijn tuinders bereid om te investeren in alles wat met de energietransitie te maken heeft.'


Anderzijds ziet FloraHolland graag dat er goede steunmaatregelen komen. 'Kwekers moeten in staat zijn deze periode te overbruggen en geld vrij te kunnen maken om te investeren in verduurzaming. Biedt de overheid geen toekomstperspectief of hulp, dan kiest het kabinet ervoor dat een deel van de sierteelt uit Nederland verdwijnt.'

Volgens de CEO is er best een gewillig oor voor het verhaal, maar is er geen of onvoldoende politieke wil om ruimte te bieden aan ondernemers. 'Dat bewijst de overheid door geen gebruik te maken van de mogelijkheden die de Europese Commissie biedt.' Besloten is op woensdag 9 november dat de Tegemoetkoming Energiekosten verhoogd wordt. maar niet tot de 250.000 euro per bedrijf die de Europese Commissie toestaat.


Besluitvorming gaat te traag

Niet alleen is het voor de verschillende branchepartijen teleurstellend dat de Nederlandse overheid niet meegaat in de Europese steunmaatregelmogelijkheden, ook duurt de besluitvorming volgens Van Schilfgaarde veel te lang. 'Met afwachten, schiet de sector niets op. Dat bevordert het vertrouwen van ondernemers in de toekomst van hun eigen bedrijf niet, maar het bevordert het vertrouwen in de politiek al helemaal niet.'

Hoewel hij blij is dat landbouwminister Piet Adema werkt aan een toekomstvisie voor de landbouwsector, is voor hem wel de vraag in hoeverre dat vandaag de dag steun biedt aan ondernemers in de sierteelt. 'Een oplossing kan niet jaren op zich laten wachten. Om de sierteeltsector toekomstperspectief te geven, moet er op korte termijn iets gebeuren. We hebben een duidelijk antwoord nodig. Nee is ook een antwoord.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer