Pot- en perkplantenkwekers bewust met energiebesparing bezig

Pot- en perkplantenkwekers verzamelden zich donderdag 27 oktober bij Delphy in het Zuid-Hollandse Bleiswijk om zich te laten informeren over de laatste ontwikkelingen in de sector. Een van de thema's was energie. Ronald-Jan Post van DLV Greenhouse Consultancy voorzag de aanwezigen van praktische energiebesparende adviezen. 'Het verkrijgen van inzicht is daarbij stap één.'

Pot%2D+en+perkplantenkwekers+bewust+met+energiebesparing+bezig
© Vidiphoto

Het aanhouden van de basisregel Trias Energetica is een uitstekende manier om in drie stappen energiebesparing te realiseren. Bij deze driestappenstrategie wordt ondernemers in bijvoorbeeld de glastuinbouw gevraagd om antwoord te geven op drie vragen: hoe kan ik het verbruik in mijn kas verminderen? Hoe kan ik de energie die ik nodig heb zo efficiënt en duurzaam mogelijk opwekken? Hoe kan ik fossiele energie in de toekomst zo slim mogelijk inzetten?

Post stelt dat het antwoord op de eerste vraag alleen kan worden gegeven als de ondernemer inzicht verkrijgt in zijn verbruikerskosten. 'Daarom raad ik aan om eens goed te kijken naar hoe je presteert ten opzichte van andere jaren. Loop je hele bedrijf kritisch door en kijk of alles nog functioneert zoals het zou moeten: van meetbox tot lichtsensoren', adviseert hij. 'Dat is de eerste stap naar energiebesparing en dit is een stap die je morgen al kunt zetten.'


Bewust met energie bezig

Wat Post tijdens de lezing in Bleiswijk is opgevallen, is dat een grote groep pot- en perkplantenkwekers al bewust bezig is met energiebesparing. 'De ene ondernemer kiest ervoor om minder te belichten, terwijl de ander potentie ziet in het ruimer of later planten van gewassen.' Concrete cijfers heeft hij niet, maar Post ziet wel dat ondernemers echt narekenen op welke manier de teelt financieel uit kan. 'Deze ondernemers hebben stap één al gezet.'

Doordat kwekers steeds beter geïnformeerd zijn als het gaat om energie, komen zij ook met eigen ideeën. Zo bleek dat veel telers de schermdoeken steeds vaker volledig gesloten houden. Post erkent dat dit een manier is om direct energie te besparen met een beperkte investering. Daar zijn er meer van, vult de adviseur van Greenhouse Consultancy aan. 'Denk aan het verlagen van de buizentemperatuur, een cascaderegelaar op de verwarming of een regelbox op de WKK. Deze beperkte investeringen leveren over het algemeen direct geld op.'

Tijdens de pot- en perkplantenmiddag schetste Post ook een toekomstvisie. Hij verwacht dat de algehele vraag naar warmte en elektriciteit afneemt. Aan de productiezijde vindt tegelijkertijd een verduurzamingsslag plaats. 'De ketel zal daarbij als eerste afvallen, de WKK zal minder uren gaan draaien en daardoor ontstaat ruimte om actiever gebruik te maken van aardwarmte, zonne-energie en andere duurzame alternatieven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer