Ongeboren kalf krijgt tik door hittestress

Hittestress heeft een negatief effect op ongeboren kalveren. Het jongvee dat na de zomer is geboren, kan daardoor vatbaarder zijn voor ziektes en groeit mogelijk minder hard.

Ongeboren+kalf+krijgt+tik+door+hittestress
© Twan Wiermans

Door hitte kan de voeropname bij hoogdrachtige koeien dalen, daardoor zijn hun kalveren een stuk lichter dan normaal op de wereld zetten. Ook bestaat de kans dat het maagdarmkanaal bij het ongeboren kalf minder goed wordt ontwikkeld, meldt Dierenartsenpraktijk Vaassen in haar nieuwsbrief.

Hierdoor drinken en vreten deze kalveren minder en ook de doorlaatbaarheid van de darm voor antistoffen uit biest is een stuk lager. Dat heeft als gevolg dat kalveren minder hard groeien en vatbaarder zijn voor ziektes, zoals diarree en luchtwegproblemen.

Volgens de dierenartsen blijkt dat vaarzen die, geboren zijn na een hitteperiode, zelf als melkkoe minder melk produceren. Het is volgens hen dus belangrijk dat er extra aandacht wordt besteed aan een schoon afkalfhok, schone eenlingboxen, voldoende biestgift en goede immuniteit bij kalveren die na een warme zomer zijn geboren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer