Vitale kalveren: Vaccinatie ondersteunt kwetsbare longgezondheid van kalveren

Vaccineren van kalveren kan een wezenlijke bijdrage leveren aan het voorkomen van luchtwegproblemen. Een neusvaccinatie maakt het mogelijk om daar al op jonge leeftijd mee te beginnen. In dit tweede artikel in een serie van vier over longgezondheid bij kalveren vertelt dierenarts Jaap Brand hoe een neusvaccinatie werkt.

Vitale+kalveren%3A+Vaccinatie+ondersteunt+kwetsbare+longgezondheid+van+kalveren
MSD Animal Health
© Johan Wissink

‘De keuze om kalveren te vaccineren tegen luchtwegproblemen hebben we in overleg met onze dierenarts gemaakt’, vertelt Anje Grin, melkveehouder in Biddinghuizen. ‘En dat heeft geleid tot het huidige vaccinatieprogramma. Een neusenting op jonge leeftijd, gevolg door twee injecties als de kalveren ouder zijn.'

'Weerstand is enorm belangrijk om kalveren probleemloos op te laten groeien. Kalveren met meer weerstand zijn vitaler. Ze zijn gezonder, vreten meer en groeien harder. En doordat ze gezonder zijn, bouwen ze beter hun eigen weerstand op. Het is een win-winsituatie’, stelt Grin. ‘De afgelopen jaren is wat mij betreft wel bewezen dat vaccineren in onze situatie echt helpt. De kosten wegen zeker op tegen de baten. Maar het gaat niet alleen om geld. Er is niks mooier dan een gezond vitaal kalf. Dat helpt mij om veel plezier in mijn vak te houden.


Verbeter de bescherming

Vaste dierenarts op het bedrijf van Anje en Piet Grin is Jaap Brand van DierGezondheidsCentrum Boven-Veluwe. Hij ziet vaccineren als een nuttig onderdeel van de aanpak om de kalveropfok te optimaliseren. ‘Pasgeboren kalveren hebben longen die erg gevoelig zijn voor luchtweginfecties die rondgaan op een melkveebedrijf. Daarom is het zaak om jonge kalveren een zo goed mogelijke bescherming te bieden. Een deel van de bescherming krijgen kalveren via de biest. Die bescherming na drie tot vier weken af. Vanaf dat moment gaat een kalf zelf afweer opbouwen.'


Tekst gaat door onder de video


'Wat je met een vaccin doet, is proberen een kalf te ondersteunen om de bescherming tegen luchtwegkiemen op een hoog niveau te houden’, stelt Brand. ‘In overleg met de melkveehouder proberen we de meest geschikte vaccinatiestrategie te kiezen. Een vaccinatiemethode die ons heel erg goed bevalt, is beginnen met een neusenting bij jonge kalveren. Het vaccin dat we hiervoor inzetten kan toegepast worden bij kalveren vanaf de eerste levensdag. Dit volgen we enkele weken later op met een combi-vaccinatie tegen pinkengriep en Mannheimia, die we na vier weken herhalen.’

Volgens Brand is vaccineren ook zinvol op bedrijven met weinig luchtwegproblemen. ‘Ook op deze bedrijven zien we dat de kalveren het beter gaan doen. Onze ervaring als dierenartsenpraktijk is dat vaccineren van kalveren tegen luchtwegproblemen veel kan bijdragen aan het realiseren van een probleemloze jongveeopfok.’

De meeste melkveehouders die klant zijn bij dierenartsenpraktijk Boven-Veluwe werken met een abonnement. ‘We bezoeken bedrijven iedere twee, vier, zes en soms acht weken en voeren dan ook de vaccinaties tegen luchtwegproblemen uit. Bedrijven die ook neusentingen toepassen, bezoeken we wekelijks om de jonge kalfjes altijd tijdig gevaccineerd te krijgen. Dat vinden we belangrijk; ook al gaat het soms maar om 1 kalfje.’


Kijk voor meer informatie op longgezondheidkalf.nl

Het eerste artikel in deze serie kunt u hier vinden.

Webinair 7 december: kalveropfok en koemonitoring

Nieuwe Oogst en MSD organiseren op 7 december om 20 uur een webinar over alle aspecten die de kalveropfok tot een succes maken. Gezonde kalveren dragen bij aan meer werkplezier en een beter bedrijfsresultaat. In het webinar wordt stilgestaan bij stalklimaat, groepsindeling en weerstand opbouwen. Deelnemers krijgen ook uitleg over het koemonitoringsprogramma SenseHub. Dit systeem geeft melkveehouders informatie over de gezondheid, voerefficiëntie en vruchtbaarheid van hun dieren. Aanmelden kan via de website nieuweoogst.nl/webinar-kalveropfok

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner MSD Animal Health

MSD Animal Health

MSD Animal Health Nederland is al vele decennia actief op de Nederlandse veterinair-farmaceutische markt, oorspronkelijk als Intervet bekend en groot...

Lees verder »

Meer van MSD Animal Health

Lees ook

Meer artikelen van MSD Animal Health »

Artikelen over MSD Animal Health