Vitale kalveren: Hoe pakt een veehouder longontsteking aan?

Een goede longgezondheid bij kalveren is belangrijk want een vitaal kalf groeit op tot een betere koe. Maar dit vergt vakmanschap. Hoe pakt een veehouder longontsteking aan? In dit eerste artikel in een serie van vier over longgezondheid bij kalveren legt melkveehoudster Anje Grin uit Biddinghuizen uit hoe zij het op haar bedrijf aanpakt.

Vitale+kalveren%3A+Hoe+pakt+een+veehouder+longontsteking+aan%3F
MSD Animal Health
© Johan Wissink

‘Wat we belangrijk vinden is dat een kalf na de geboorte snel opgevangen wordt in een eenlingbox, en dat het binnen twee uur drie tot vier liter biest drinkt met een Brix-waarde van 25 of meer. Daarmee geven we onze kalveren de start die ze nodig hebben om een grote sterke koe te worden.’

Anje Grin somt moeiteloos op welke eisen ze stelt aan de opfok van kalveren. En dat begint bij haar met een goede biestvoorziening. ‘Ook levensdag twee en drie krijgen de kalveren nog biestmelk. De biest zorgt voor weerstand en goede voeding. Dat is mijn basis van de verzorging van de kalveren. En dan krijg je kalveren die er vrolijk en gezond bij staan’, wijst Grin naar de kalveren in de eenlingboxen. Samen met haar man Piet heeft ze een melkveebedrijf in Biddinghuizen.


Gezonde longen van vitaal belang

Longgezondheid is volgens Grin een aandachtspunt bij kalveren. ‘In het verleden hebben we wel problemen gehad met de longgezondheid. En zo nu en dan dreigt er nog wel eens iets de kop op te steken. Het is beheersbaar nu. Gezondheid van de longen is van vitaal belang. Hoe minder longcapaciteit, hoe minder het dier straks als koe gaat produceren. Ze kunnen geen longcapaciteit missen. Iedere beschadiging die in de jeugd ontstaat, werkt door in het latere leven van de koe.’


Tekst gaat door onder de video


‘Ik houd de longgezondheid in de gaten door goed naar de kalfjes te kijken’, vervolgt Grin. ‘De jongste kalveren houden we buiten in eenlingboxjes. Die hebben eigenlijk nooit longproblemen. Als ze ouder worden komen ze in de stal in groepshokken met een drinkautomaat. Een kalf met luchtwegproblemen blijft liggen met z’n kop naar voren. Die herken ik gelijk. Dan is het een kwestie van zo snel mogelijk behandelen. Onze aanpak is erop gericht om te voorkomen dat het zo ver komt.’


Vaccineren voor extra bescherming

Vaccineren van de kalveren tegen luchtwegproblemen is een essentieel onderdeel van Grins aanpak. ‘Onze kalfjes krijgen allemaal binnen een week na de geboorte een neusenting om ze snel extra bescherming op te laten bouwen. Op een leeftijd van twee en van drie maanden volgt een Bovipast-enting.’
‘Daarnaast is het essentieel dat het stalklimaat in orde is. Er moet volop frisse lucht bij de kalveren zijn, maar het mag niet tochten. Dat is soms een wankel evenwicht’, vindt Grin.

‘Wanneer tocht het, en wanneer waait het fris door? Onze gebouwen zijn niet helemaal optimaal. Maar we doen erg ons best om het stalklimaat goed te regelen. Ook een droog ligbed vinden we heel belangrijk. Daarom zijn we de laatste jaren begonnen met het vaker uitmesten van de hokken. Want met tocht en natte hokken werk je longontsteking in de hand.’


Kijk voor meer informatie op longgezondheidkalf.nl

Webinair 7 december: kalveropfok en koemonitoring

Nieuwe Oogst en MSD organiseren op 7 december om 20 uur een webinar over alle aspecten die de kalveropfok tot een succes maken. Gezonde kalveren dragen bij aan meer werkplezier en een beter bedrijfsresultaat. In het webinar wordt stilgestaan bij stalklimaat, groepsindeling en weerstand opbouwen. Deelnemers krijgen ook uitleg over het koemonitoringsprogramma SenseHub. Dit systeem geeft melkveehouders informatie over de gezondheid, voerefficiëntie en vruchtbaarheid van hun dieren. Aanmelden kan via de website nieuweoogst.nl/webinar-kalveropfok

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner MSD Animal Health

MSD Animal Health

MSD Animal Health Nederland is al vele decennia actief op de Nederlandse veterinair-farmaceutische markt, oorspronkelijk als Intervet bekend en groot...

Lees verder »

Meer van MSD Animal Health

Lees ook

Meer artikelen van MSD Animal Health »

Artikelen over MSD Animal Health