Actiegroepen tegen komst kalverhouderij Maasbommel

Vlak bij de woonkern van Maasbommel wil geitenhouder Alexander van der Schans 3.600 mestkalveren gaan houden. Actiegroepen zijn faliekant tegen, stelt het Brabants Dagblad.

Actiegroepen+tegen+komst+kalverhouderij+Maasbommel
© Twan Wiermans

Een vergunning voor de bouw was in 2018 verleend die destijds niet is betwist. Daarna was het lang stil. Nu Van der Schans zijn voorgenomen bouw wil uitbreiden van anderhalve naar 2 hectare, komen actiegroepen in opstand. Dorpelingen zijn bang voor een 'megastal' op de dorpsgrens.

Zo’n groot bedrijf zal hinder opleveren, vindt ook raadslid De Leeuw van de politieke partij FD Maasdorpen. De partij zegt tegen het Brabants Dagblad dat een groot bedrijf met dieren niet meer past in deze tijd van de stikstofdiscussie en inkrimping van de veestapel. Ook zou het plan niet aansluiten op het toerisme aan de Maas.


Oud plan

Het dorp en de actiecomités willen de uitbreiding en uiteindelijk ook het hele plan van tafel hebben. Ze vrezen dat de stallen een verdieping krijgen, waardoor er nog meer dieren komen. Een mogelijke oplossing zou grondruil kunnen zijn. Er zijn in de Maas en Waalse polder leegstaande agrarische bedrijven die ver van een dorpskern liggen. Daar zou een dergelijk bedrijf wel passen. Gemeenteraadslid Chris de Leeuw ziet dat ook als een uitweg.

De plannen worden niet op korte termijn uitgevoerd, als ze al uitgevoerd worden, stelt Van der Schans in de regionale krant. Volgens hem is het een oud plan en zijn er meerdere initiatiefnemers. Bovendien wil de geitenboer eerst de landelijke discussie afwachten nu het rapport van Remkes gereed is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer