Calf Expertise Centre in Barneveld van start

Het Calf Expertise Centre (CEC) bij Aeres MBO in het Gelderse Barneveld is donderdag geopend. CEC werd op initiatief van Stichting Brancheorganisatie Kalverhouderij (SBK) gerealiseerd. In het centrum werken brancheorganisaties, bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen uit de kalversector samen.

Calf+Expertise+Centre+in+Barneveld+van+start
© Nieuwe Oogst

Via CEC wordt kennis en expertise van het onderwijs, onderzoek, overheid en bedrijfsleven gebundeld en ingezet. Daarbij worden uitdagingen en problemen van de kalversector gezamenlijk op een projectmatige wijze opgepakt.

Hierbij gaat het onder meer om emissievraagstukken, zoals emissiereductie. Ook is toekomstperspectief in een ruimtelijk gebiedsgerichte aanpak een belangrijk speerpunt. De focus van het CEC zal inhoudelijk liggen op de aandachtsgebieden milieu, mest en ammoniak.


Verbindende rol

Verder is het met elkaar verbinden en versterken van initiatieven en organisaties in de kalversector een belangrijke rol voor het CEC. Het functioneert als kennisloket, stimuleert en coördineert praktijkonderzoek en innovatie en kennisoverdracht naar en door onder meer onderwijs en bedrijfsleven. Ook zorgt het voor advisering over regelgeving en subsidieregelingen.

CEC zal actief samenwerken met bestaande initiatieven, zoals Taskforce Toekomstbestendige Stallen Noord-Brabant, Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij, Regiodeal Foodvalley, de kennismakelaar kalverhouderij van LTO, de Innovatiemakelaar kalverhouderij, Landbouwnetwerk Regio Foodvalley en het Institute for Risk Assessment Sciences (Iras) van de faculteiten Diergeneeskunde en Geneeskunde van Universiteit Utrecht.

De komende periode zal gewerkt worden aan verdere uitbouw van participanten. CEC is aanspreekpunt voor kalverhouders, bedrijfsleven, brancheorganisaties, de overheid, kennisorganisaties, onderzoek en media.


Plan van aanpak

Het realiseren van een expertise centrum voor kalveren is een aanbeveling uit het Plan van Aanpak Kalverhouderij. Dat is december 2021 gepresenteerd aan diverse partijen betrokken bij de kalversector in de regio Foodvalley. CEC is gevestigd bij Aeres Barneveld, waar ook het Poultry Expertise Centre is ondergebracht. Eltjo Bethlehem is aangesteld als CEC-businessmanager. Hij was de afgelopen negen jaar businessmanager van het Poultry Expertise Centre.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer