Eurocommissie: Renure-mest toestaan maar lang niet overal

De meeste EU-landen vinden dat de Europese Commissie zo snel mogelijk de nieuwe dierlijke kunstmestvervanger Renure moet toestaan. Ook landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski juicht dat toe, maar waarschuwt dat dat niet mag leiden tot meer nitraatvervuiling van het grondwater.

Eurocommissie%3A+Renure%2Dmest+toestaan+maar+lang+niet+overal
© Dirk Hol

Wojciechowski wijst nadrukkelijk op het huidige maximum van 170 kilo dierlijke mest per hectare per jaar. Een nieuwe derogatie zit er wat hem betreft niet in, zo viel uit zijn reactie op te maken. Daar moet kennelijk nog een knoop over worden doorgehakt.

Volgens de landbouwcommissaris kan het gebruik van Renure nu al, zonder verruiming van de regels, op 30 procent van het landbouwareaal in Europa, maar niet in gebieden waar het drinkwater al door verontreiniging is vervuild of wordt bedreigd. Dat zou betekenen dat Nederland er niet voor in aanmerking komt.


'Dringend andere kunstmestregels nodig'

Verscheidene landbouwministers willen verruiming van de huidige richtlijn omdat de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis duidelijk hebben gemaakt dat de EU dringend andere kunstmestregels nodig heeft. Het Renure-voorstel komt in de huidige crisis min of meer 'als geroepen'.

Ook de Europese Commissie vindt dat er een Europees kunstmestantwoord moet komen. Daar wordt in Brussel de laatste hand aan gelegd. De Europese Commissie is van plan dat plan van aanpak op 9 november te presenteren.


Ten minste veertien EU-landen vroegen Wojciechowski maandag in Luxemburg de nieuwe Renure-mest op te nemen in zijn Europese strategie. Hij zegde dat toe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer