Gebruik antibiotica Britse veehouderij daalt fors

Het gebruik van antibiotica in de Britse veehouderij is sinds 2014 met 55 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Veterinary Medicines Directorate (VMD) die deze week zijn gepresenteerd. Het betreft sinds deze statistieken worden bijgehouden de laagste verkoop van veterinaire antibiotica ooit in het land.

Gebruik+antibiotica+Britse+veehouderij+daalt+fors
© Henk Riswick

Antibiotica die als laatste redmiddel voor mensen worden gebruikt en gereserveerd vertegenwoordigen nog maar 0,4 procent van de totale verkoop in het Verenigd Koninkrijk. De verkoop van deze groep antibiotica daalde sinds 2014 met 83 procent.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet antibioticaresistentie als een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van mens en dier. Daarom wordt het gebruik ervan, net als in Nederland, in veel landen teruggebracht. Volgens het VMD-rapport behoort het Verenigd Koninkrijk tot de landen die in de veehouderij het minst gebruikmaken van antimicrobiële stoffen.


Daling

Vergeleken met 2020 daalde de verkoop van antibiotica vorig jaar 6 procent. De grootste daling van het gebruik van antibiotica in de Britse veehouderij werd echter bereikt in de periode van 2014 tot en met 2017. In 2019 en 2020 was het gebruik zelfs iets hoger dan in 2018.

In het Verenigd Koninkrijk wordt sinds 2014 gestuurd op daling van het antibioticagebruik in de veehouderij en wordt dit bijgehouden. Sinds 2014 daalde het gebruik in de eendenhouderij met 89 procent het sterkst, gevolgd door bedrijven met kalkoenen (- 81 procent), vleeskuikens (- 72 procent) en varkens (- 69 procent).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer