Lijst met antibiotica alleen voor mensen

De Europese lidstaten steunen het idee om binnen de EU een lijst te hanteren met antimicrobiële stoffen die alleen gebruikt mogen worden voor de behandeling van infecties bij mensen. Deze stoffen mogen onder geen enkele omstandigheid bij dieren worden gebruikt, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

Lijst+met+antibiotica+alleen+voor+mensen
© Twan Wiermans

Volgens Eurocommissaris Stella Kyriakides is de lijst 'de eerste in zijn soort' en 'wereldwijd een mijlpaal'. Volgens haar laat het zien dat de Europese Unie voorop loopt in de strijd tegen antibioticaresistentie.

De lijst die nu voorligt, is gebaseerd op wetenschappelijk advies dat is verstrekt door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in samenwerking met experts van Europese lidstaten, van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa).


De afgelopen tien jaar zijn de darmbacteriën van landbouwhuisdieren steeds minder resistent geworden tegen antibiotica. Het risico van overdracht van resistentie naar de mens is hierdoor gedaald. Dat bleek eerder deze maand uit de NethMap/Maran-rapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Wageningen Food Safety Research, Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) en Universiteit Utrecht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer