Diergeneesmiddelenlogboek ook voor paardenhouders en imkers

Paardenhouders en imkers moeten sinds begin dit jaar ook een diergeneesmiddelenlogboek bijhouden. Dit om de voedselketen te beschermen. Voor paarden die niet worden geslacht, geldt een uitzondering.

Diergeneesmiddelenlogboek+ook+voor+paardenhouders+en+imkers
© Pixabay

Sinds de inwerkingtreding van de Europese diergeneesmiddelenverordening in januari moeten alle eigenaren of houders van dieren die voedsel produceren, de registratie van diergeneesmiddelen bijhouden in een diergeneesmiddelenlogboek. Dat kan elektronisch of op papier, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Dit houdt onder meer in dat houders van dieren een registratie bijhouden van de gebruikte diergeneesmiddelen en de kopieën van het diergeneeskundig voorschrift van de dierenarts bewaren. Houders blijven daarnaast het antibioticagebruik registreren in de hiervoor bestemde databanken.

Voor paardenhouders geldt er een uitzondering voor het gebruik van dit logboek, wanneer het paard niet wordt geslacht. Ook hoeven diergeneesmiddelen die vanuit de cascade zijn toegestaan, niet te worden geregistreerd. Deze geneesmiddelen komen in het paardenpaspoort.


Registratie bij bijen

De meeste toegelaten diergeneesmiddelen voor bijen worden in de praktijk vaak gekocht bij een kleinhandelaar die hier een vergunning voor heeft. De eigenaar van de bijen moet wel gegevens bijhouden van de behandeling met deze middelen.

Daarbij wordt onder meer gedacht aan de datum waarom de behandeling is gestart, de hoeveelheid gebruikt middel, de duur van de behandeling en de wachttijd van een middel. Ook horen de handelsnaam en het adres van de verkoper, de facturen en de identificatie van het dier of de behandelde groep dieren in de administratie, stelt RVO.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer