Kamer vraagt om verbod op middelen in grondwaterbeschermingsgebied

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een verbod op het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden. De Kamer heeft de regering donderdag verzocht hiervoor te zorgen.

Kamer+vraagt+om+verbod+op+middelen+in+grondwaterbeschermingsgebied
© Han Reindsen

De motie waarin de regering wordt gevraagd dit verbod te regelen, werd eerder deze week ingediend door Tjeerd de Groot (D66). Hij stelt dat 56 procent van het Nederlandse oppervlaktewater te veel gewasbeschermingsmiddelen bevat en vindt dat de regering het drinkwater onvoldoende beschermt.


Landbouwminister Piet Adema was het niet met De Groot eens en had de motie tevergeefs ontraden. Hij zei dat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden al strengere normen hanteert voor middelen die in grondwaterbeschermingsgebieden worden gebruikt.

Ook werkt Adema met staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat aan een verordening voor het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Die verordening zal rekening houden met het toepassingsgebied, benadrukte hij.


Gesloten teeltsystemen

Tegelijk met de motie van De Groot stemde de Kamer ook in met een motie van BBB. Hierin wordt de regering gevraagd om in de regelgeving rekening te houden met gesloten teeltsystemen zoals de glastuinbouw. De gewasbeschermingsmiddelen hoeven hierbij niet in het milieu terecht te komen.

De achterliggende gedachte is de verplichting om in gevoelige gebieden geen gewasbeschermingsmiddelen meer te gebruiken. Hetzelfde geldt voor zones van 3 meter rondom deze gebieden en oppervlaktewater. Dit is gedaan om te voorkomen dat er gewasbeschermingsmiddelen in het milieu terechtkomen, maar bij glastuinbouw is verwaaiing of afspoeling niet aan de orde, stelt BBB-Kamerlid Caroline van der Plas.


Verbeterd toelatingsbeleid

Verder vraagt de Tweede Kamer aan de regering om onderzoek te laten doen naar een verbeterd toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen. Deze motie is ingediend door SP, VVD en ChristenUnie.

De drie partijen wijzen naar studies waarbij een link wordt gelegd tussen parkinson en gewasbeschermingsmiddelen. Het achterliggende doel is dan ook om de de toename van het aantal parkinsonpatiënten in te dammen en tegelijk bij te dragen aan preventie van andere ernstige aandoeningen zoals alzheimer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer