VS verwacht 1 procent meer varkensvlees in 2023

Stijgende kosten vertragen wereldwijd de productie van varkensvlees. Desalniettemin verwacht het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) in 2023 een groei van 1 procent. Dat blijkt het 'Livestock and Meat Report' dat USDA uitbracht.

VS+verwacht+1+procent+meer+varkensvlees+in+2023
© Henk Riswick Fotografie
Tegenover de stijgende kosten voor de productie van varkensvlees, staan hogere consumentenprijzen. Die zetten een rem op de consumptie, waardoor USDA de wereldwijde afzetmogelijkheden wat lager ingeschat.

China importeert minder

USDA schat de Chinese varkensvleesproductie volgend jaar uitkomt op ongeveer 52 miljoen ton en de consumptie op 53,6 miljoen ton, ruim 38 kilo per persoon. De importhoefte bedraagt naar verwachting 1,7 miljoen ton. Dat betekent een terugval naar 18 procent van de wereldhandel.

Na een uitbraak van Afrikaanse varkenspest bereikte de Chinese import in 2020 het hoogste punt ooit van 5,3 miljoen ton, 45 procent van de wereldhandel. Na de uitbraken heeft China de varkensstapel wel weer opgebouwd, maar het basisniveau van 2018 is nog niet bereikt. De Chinese overheid voert daarnaast nu een gecontroleerd prijsbeleid.

Voor de Europese Unie raamt USDA een productiedaling van bijna 1 procent tot een totale productie van 22,6 miljoen ton. De export vanuit de EU daalt naar verwachting naar 3,76 miljoen ton, 36 procent van de wereldexport. In 2020 was de export nog 5,2 miljoen ton. De varkensvleesconsumptie ligt in de EU op 42,5 kilo per inwoner.


VS neemt matig toe

De VS is het op drie na grootste productiegebied voor varkensvlees in de wereld. USDA houdt voor eigen land rekening met een gematigde productiegroei van 0,7 procent tot 12,4 miljoen ton. Het verbruik in de VS wordt geschat op een licht stijgende 10,2 miljoen ton.

In Amerika overschrijdt het verbruik per hoofd van de bevolking voor het eerst de grens van 30 kilo. Daarnaast eten de Amerikanen gemiddeld 52 kilo pluimvee en 26,5 kilo rundvlees per jaar. De export van varkensvlees uit de VS blijft grotendeels onveranderd op 2,85 miljoen ton, 27 procent van de wereldhandel.


Brazilië breidt uit

Brazilië ligt, zoals USDA dat omschrijft, op ramkoers. Voor 2023 wordt een groei voorzien met 1,6 procent naar 4,42 miljoen ton. De binnenlandse consumptie wordt geschat op een 3,1 miljoen ton 14,6 kilo per persoon. De export van varkensvlees stijgt naar bijna 15 procent van de wereldhandel.

De varkensvleesproductie in Canada, die tot nu toe gestagneerd is, zal in 2023 met 0,7 procent worden teruggebracht tot 2 miljoen ton. De export stagneert op 1,33 miljoen ton.

In Rusland stagneert de varkensvleesproductie op 3,8 miljoen ton, terwijl de consumptie licht stijgt tot 3,7 miljoen ton. USDA stelt vast dat de opleving van voorgaande jaren aanzienlijk is vertraagd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer