Rabobank: nieuwe cyclus Chinese varkensvleesprijzen wordt minder extreem

De Chinese varkenssector is terechtgekomen in een nieuwe cyclus, nadat de varkensvleesprijzen uit het dal zijn geklommen. Deze cyclus wordt anders dan de voorgaande, verwacht Rabobank. Dit keer is er meer regulering, de sectorstructuur is veranderd en de economische groei is lager.

Rabobank%3A+nieuwe+cyclus+Chinese+varkensvleesprijzen+wordt+minder+extreem
© Varkens Archief

Sinds 2003 zijn er vijf cycli van prijspieken en -dalen geweest in de Chinese varkenshouderij. Drie daarvan zijn toe te schrijven aan uitbraken van dierziekten waardoor de varkensproductie tijdelijk achterbleef bij de vraag. In 2007 waren uitbraken van PRRS aanjager van de varkensvleesprijzen. In 2011 was de besmettelijke darmaandoening PED mede de oorzaak van een nieuwe prijspiek.

Aangescherpte milieumaatregelen voor de varkenshouderij in 2016 zorgden voor een vrij lang aanhoudende prijspiek. De uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China zorgde na 2018 voor een ongekend hoge vleesprijspiek die daarna ook weer fors kelderde. In juli 2021 zat de Chinese varkenshouderij opnieuw op een dieptepunt. Nu ruim een jaar later is er weer een stijgende lijn ingezet.

De nieuwe cyclus zal volgens Rabobank minder extreem zijn. De economische groei van China is op een lager pitje komen staan. Covid-19 en klimaateffecten spelen daarbij een rol.


Enorme verandering

Daarnaast hebben de uitbraken van Afrikaanse varkenspest een enorme verandering in de structuur van de varkenshouderij teweeggebracht. Grote aantallen kleine varkenshouders zijn gestopt, terwijl grote varkensbedrijven uit de grond zijn gestampt om meer voedselzekerheid en -veiligheid te kunnen bieden. Op deze manier hoopt de Chinese overheid meer grip te krijgen op de voorziening van de belangrijkste dierlijke eiwitbron voor de circa 1,4 miljard inwoners.

Met de grotere spelers op de varkensvleesmarkt verwacht China beter en sneller in te spelen op veranderingen. De overheid denkt met regulering van de productie de varkensvleesprijs beter te kunnen beheersen. In de periode dat Afrikaanse varkenspest flink huishield, rezen de varkensprijzen de pan uit. Wel is China erg afhankelijk van de invoer van veevoergrondstoffen zoals soja en granen.

De import van varkensvlees wil de Chinese overheid ook op een 'normaal' niveau zien te houden. Daarom stimuleert ze de varkenssector efficiënter te worden en ook als productieketen duurzamer te worden. Daarbij worden technologische innovaties omarmd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  20 %
 • Maandag
  17° / 7°
  5 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  5 %
Meer weer