EU-export varkensvlees daalt flink in eerste halfjaar

De export van varkensvlees uit de Europese Unie (EU) is in het eerste halfjaar van 2022 met bijna 25 procent gedaald ten opzichte van het eerste halfjaar van 2021. Een flinke groei van de export naar onder andere Japan, Korea en de Filipijnen heeft de forse afname van de export naar China deels gecompenseerd.

EU%2Dexport+varkensvlees+daalt+flink+in+eerste+halfjaar
© Vion

De uitvoer van varkensvlees naar China is volgens cijfers van de Europese Commissie in de eerste zes maanden van 2022 gedaald van 1,693 miljoen ton naar 676 miljoen ton. Een daling met ruim 1 miljoen ton, oftewel 60 procent. Ook de export naar Hongkong laat met een afname van 63 procent, van 108 miljoen ton naar 40 miljoen ton, een forse dip zien.

Belangrijkste reden voor de dalende exportcijfers naar China en Hongkong is de aangetrokken eigen productie. De prijzen in China waren hierdoor relatief laag. De laatste tijd trekken die prijzen weer aan en zijn er weer meer exportkansen.


Dalende euro biedt kansen

Door de daling van de euro is varkensvlees uit Europa aantrekkelijker geworden voor andere Aziatische landen. Naar de andere grootafnemers van de EU, de Filipijnen, Japan en Zuid-Korea, trok de export dan ook flink aan. In percentage is de exportgroei naar Zuid-Korea met 65,5 procent het hoogst. Het betreft een stijging van 73 miljoen ton naar 185 miljoen ton.

In hoeveelheid is de exportstijging naar Japan met 77 miljoen ton het hoogst. Het gaat om een stijging van 45,4 procent waarmee de export naar Japan op 247 miljoen ton komt. De export naar de Filipijnen groeit met 36,8 procent, oftewel van 68 miljoen ton naar 253 miljoen ton. Daarmee blijven de Filipijnen het tweede belangrijkste exportland voor de EU.


Maleisië en Taiwan

Van de kleinere afnemers stijgt de afzet naar Maleisië procentueel gezien het meest. De groei betreft 137 procent van 9 miljoen ton naar 21 miljoen ton. De stijging naar Taiwan is in hoeveelheid groter van 23 miljoen ton naar 51 miljoen ton, maar procentueel met 127 procent nog net wat minder groot dan de toename naar Maleisië. Verder stijgt in hoeveelheid vooral de export naar Australië. Hierbij gaat het om een groei van 52 miljoen ton naar 90 miljoen ton, oftewel bijna 73 procent.

De oorlog in Oekraïne exportgroei op van 59 procent. De uitvoer van varkensvlees gaat van 37 miljoen ton naar 58 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer