Paarden en transport: van gezamenlijke hobby naar serieuze business

Met het nodige bloed, zweet en tranen, maar vooral met veel plezier, hebben Angeline en Jos Pex hun bedrijven in de paarden en transport opgebouwd. In Sint Joost runnen ze ieder hun eigen drukke bv.

Paarden+en+transport%3A+van+gezamenlijke+hobby+naar+serieuze+business
© Maartje van berkel

De Leenderveldweg in het Limburgse Sint Joost. In 1997 betrekken Jos en Angeline Pex de leegstaande melkveehouderij op nummer 1. Hoewel huisnummers eigenlijk overbodig zijn in de doodlopende weg met maar één woning.

Angeline Pex weet het nog goed: 'Toen we het gingen bekijken, zei Jos tegen mij: durf je hier wel te wonen? Het was natuurlijk erg afgelegen en de woning en stal stonden al jaren leeg. Het was behoorlijk verpauperd. Maar we zagen de mogelijkheden en in dat voorjaar zijn we hier gaan akkeren.'

Akkerbouw dus. Deze tak van sport ziet het levenslicht als Jos en zijn broer Peter Pex in de jaren negentig in opdracht gronden van de grind- en zandwinning in Ohé en Laak gaan bewerken. Tegelijkertijd hebben Angeline en Jos Pex in Stevensweert een varkenshouderij met op het hoogtepunt meer dan vierduizend vleesvarkens. Die houden ze in gehuurde stallen her en der in de regio.

Het zijn net mijn eigen kindjes die geboren worden, je hebt een band met ieder dier

Angeline Pex, van Pex transport en paardenhouderij

Maar vrijwel direct na de verhuizing naar Sint Joost duwt de uitbraak van de klassieke varkenspest dat bedrijfsonderdeel de afgrond in. 'We hebben toen meegedaan aan de opkoopregeling. Dat geld hebben we geïnvesteerd in een nieuwe bulkwagen. Jos reed inmiddels voor veehouderijen in de regio voer. Een veevoerfabriek in Hasselt, waar hij altijd moest laden, vroeg of hij ook voor hen wilde gaan rijden. Zo is de transporttak gegroeid', vertelt Angeline Pex.


Gezamenlijke hobby

Jos Pex werkt overdag bij het Centraal Bureau voor Slachtveediensten (CBS) en rijdt in de avonduren en 's nachts op de vrachtwagen. Daarnaast hebben de ondernemers hun handen meer dan vol aan de paarden. Als sinds Angeline en Jos Pex samen zijn, is dat hun gezamenlijke hobby.

Akkerbouw, transport en paarden. De eerste tien jaar na de verhuizing naar Sint Joost, waar ze de lege melkveestal ombouwden tot een manege met zestien boxen, loopt alles door elkaar heen. En dat gaat ook goed. Toch besluiten de twee gezinnen in 2010 om de bedrijven te splitsen.

'Onze dochters wilden verder in de paarden en de twee zonen van Peter wilden met grote machines werken', lacht Pex. 'Maar het transportbedrijf doen we nog samen. En we springen altijd bij als dat nodig is.'


Angeline Pex: ‘De een is brutaal, de ander is heel schuw.’
Angeline Pex: ‘De een is brutaal, de ander is heel schuw.’ © maartje van Berkel

Na de splitsing volgen enkele pittige jaren door de naweeën van de varkenspest, de schuld bij de voerbedrijven staat nog open. De man van Pex is gestopt met zijn baan bij het CBS en het transportbedrijf levert nog niet zo heel veel op. 'Toen hebben we de gok gewaagd om de paardenhouderij flink uit te breiden.'

De ondernemers hadden een oude romneyloods en Jos Pex heeft die op de muren van twee oude sleufsilo's van de melkveehouderij gebouwd. Die hebben ze ruim vijf jaar gebruikt, voordat de nieuwe binnenbak kwam.


Tachtig paarden

De nieuwe stallen aan de Leenderveldweg bieden plek aan 24 pensionpaarden, springpaarden voor klanten en de eigen paarden. In totaal een kleine tachtig dieren. De fokkerij groeit gestaag en inmiddels zijn er jaarlijks zeven merries drachtig. Dochter Ellis maakt van paardrijden haar beroep. Pex: 'Ellis traint veel paarden van klanten voor de springsport. Echt op topniveau. Het zadelmak maken besteden we uit. Te veel risico dat ze eraf valt.'

Jongste dochter Valerie besteedt ook veel vrije uurtjes in de paardenhouderij van haar ouders. Zeker nu haar zus op vakantie is, is haar naam veelvuldig te zien op het planningsbord in de stallen. Daarop staan de namen van de vijftien paarden die getraind moeten worden voor het springen.

'Lo', 'wei' en 'mo' geven aan of de paarden moeten longeren, springen of rondjes draaien in de stapmolen. 'Daarnaast loopt Esmee hier al een tijdje haar stage en hebben we nog enkele stagiairs. En opa van 87 is hier nog elke dag om klusjes te doen', geeft Pex aan.


Livar en breedplaatvloeren

En dan is er ook nog Pex Transport. Wat eind jaren negentig begon met één bulkwagen, is uitgegroeid tot zeven vrachtwagens met opleggers. Pex: 'We rijden voer voor varkens en melkvee. Voor Vitelia verzorgen we al het voer voor bedrijven met Livar-varkens. Daarnaast transporteren we breedplaatvloeren voor de bouw. Daar doe ik de planning voor. Jos en Peter doen onderweg de planning voor de bulktransporten. We hebben chauffeurs in dienst. Ze rijden echt het hele land door.'

Pex is nauw betrokken bij de transportbusiness, maar haar hart ligt bij de paarden. Als er iets mis is, grijpt het haar dan ook erg aan. 'Het zijn net mijn eigen kindjes die geboren worden. Je hebt een band met ieder dier, want ze hebben allemaal een ander karakter. De een is brutaal en vraagt veel geduld, de ander is heel schuw en we hebben er ook eentje met ADHD. Het is net als in een gezin.'


Bedrijfsinformatie

Bedrijf: Pex transport en paardenhouderij van Angeline (52) en Jos Pex (57) Woonplaats: Sint Joost (L) Grootte: In de nieuwe stallen kunnen 24 pensionpaarden, springpaarden voor klanten en de eigen paarden staan. In totaal zo'n tachtig paarden. De fokkerij groeit gestaag en inmiddels zijn er jaarlijks zeven merries drachtig. Het wagenpark telt zeven vrachtwagens met oplegger/bulktank.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer