Export van paarden is lastiger geworden

Het exporteren van paarden voor de verkoop is een stuk lastiger geworden, doordat vorig jaar de Europese diergezondheidsverordening is ingegaan. Deze omvat aanscherping van de Europese regels waar een verzamelcentrum aan moet voldoen.

Export+van+paarden+is+lastiger+geworden
© Jos thelosen

Geen enkel verzamelcentrum voldoet aan de strengere eisen, stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zo moet een paard in verband met het dierenwelzijn 48 uur op één plek verblijven voordat de exportkeuring plaats kan vinden.

Voorheen konden dieren vanaf een paardenmarkt naar een erkend verzamelcentrum worden vervoerd, waar een exportkeuring direct of na zes uur kan plaatsvinden. Dit is afhankelijk van de herkomst van het paard.

Zo werden in 2019 nog 86 paarden geëxporteerd via het tijdelijk erkende verzamelcentrum bij de paardenmarkt van Elst. Bij de paardenmarkten van Zuidlaren en Hedel ging het om respectievelijk 214 en 213 paarden. Voor een kleinere paardenmarkt als Bemmel was die mogelijkheid er niet, omdat kleinere paardenmarkten volgens een NVWA-woordvoerder toch al geen export hadden.

Voor de drie grotere paardenmarkten wordt het lastiger, geeft de NVWA-woordvoerder aan. De Europese diergezondheidsverordening (Animal Health Regulation) is sinds 2021 van kracht. Deze verordening stelt inrichtingseisen aan een verzamelcentrum.

Geen erkend verzamelcentrum

De tijdelijke voorzieningen voor een erkend verzamelcentrum bij de markt, zoals die in 2018 en 2019 nog werden goedgekeurd door de NVWA, kunnen niet meer voldoen aan de nieuwe regelgeving. Ook elders is er nog geen ander erkend verzamelcentrum voor paarden. De exportcertificering voor commercieel vervoer kan dus alleen gebeuren op een locatie waar het paard minimaal 48 uur is verbleven.

Een woordvoerder van de drie grote paardenmarkten Elst, Hedel en Zuidlaren stelde al dat hiermee geen problemen worden verwacht. 'Onze Europees bekende paardenmarkten kunnen jaarlijks rekenen op een stabiele aanvoer van rond de 1.100 dieren per markt. Onze markten zijn zeer interessant voor buitenlandse kopers en daarom ook voor de nationale verkopers.' De markten hebben kopers geïnformeerd over de veranderde regelgeving.

Wel zijn er exportlocaties voor niet-commercieel vervoer van paarden die niet zijn verkocht. Deze dieren vallen niet onder de transportverordening en hoeven dus niet aan de 48 uur verblijf te voldoen voordat ze kunnen worden gecertificeerd voor export.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 4°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer