Nieuwe Cosun-voorzitter Arwin Bos op en top boer

Arwin Bos wordt vanaf juni 2023 de nieuwe voorzitter van de raad van beheer bij Cosun. De aanstaande topbestuurder is akkerbouwer in de Haarlemmermeer en wordt omschreven als iemand die vlot communiceert en altijd goed op de hoogte is.

Nieuwe+Cosun%2Dvoorzitter+Arwin+Bos+op+en+top+boer
© Cosun

Het verbaast eigenlijk niemand dat de Coöperatie Koninklijke Cosun na een sollicitatieprocedure uiteindelijk voor Arwin Bos kiest als opvolger van Dirk de Lugt. Binnen de coöperatie en de agrarische sector zijn de voorzitterscapaciteiten van de relatief jonge bestuurder al langer bekend. Sinds 2016 zit hij in de raad van beheer bij Cosun en daarin fungeert hij de laatste twee jaar als vicevoorzitter.

Naast bestuurder is Bos vooral ook op en top boer. Hij runt een akkerbouwbedrijf in Nieuw-Vennep in de Haarlemmermeer en is onder meer oprichter en eigenaar van De Aardappelboer. Dit betreft een eigen afzetkanaal voor fritesaardappelen die rechtstreeks worden verkocht aan vooral de horeca voor de productie van verse frites. Volgens een collega-bestuurder snapt Bos precies wat er gebeurt in de boerenpraktijk en profiteert hij daarvan in zijn bestuurlijk werk.

Dankzij een gedegen opleiding en vele interesses is Bos breed georiënteerd. Hij communiceert gemakkelijk en kan voor een volle zaal heel goed een betoog houden. Als bestuurder komt Bos sterk en overtuigend over. Daarnaast luistert hij goed naar de mening van anderen en is flexibel genoeg om zijn eigen standpunten daarop aan te passen als dat nodig is.

Een taak van Bos is zorgen dat akkerbouwers vertrouwen houden in de teelt van suikerbieten

Als bestuurder was Bos ook actief bij de afdeling Haarlemmermeer van het CDA en voor die partij ook lid van de landelijke visiegroep Landbouw en Voedselkwaliteit. Bij LTO Noord was hij regionaal bestuurslid en lid van het provinciale bestuur voor Noord-Holland. Namens LTO Nederland had Bos zitting in de Nederlandse Regiegroep Vogelaanvaringen, vanwege de problemen met ganzen bij Schiphol. Tot slot zat hij enkele jaren in de ledenraad van Rabobank Groene Hart.


Opzienbarend was de keuze van Bos om in 2013 niet te kiezen voor een verdere loopbaan als advocaat, maar om het ouderlijke landbouwbedrijf over te nemen. Op dat moment was hij werkzaam bij een gerenommeerd advocatenkantoor aan de Zuidas in Amsterdam. Zijn specialisatie in de advocatuur is bestuursrecht en vastgoedrecht.

Een collega die Bos na zijn rechtenstudie als stagiair in de eerste periode bij het Amsterdamse advocatenkantoor begeleidde, vertelt dat hij zeer getalenteerd was en al snel zelfstandig aan zaken werkte. Het was kenmerkend dat hij als zoon van een ondernemer een goed oog had voor de belangen van zijn cliënten en ook dat hij begrip had voor het krachtenveld waarin hij zich bevond.


Volop uitdagingen

Als advocaat kwam Bos veel in contact met verschillende overheden, zowel als cliënt, maar ook als tegenpartij. Met die ervaring kan hij in zijn bestuurlijke functies zijn voordeel doen. De nieuwe voorzitter van de raad van beheer van Cosun heeft volop uitdagingen waarop hij zich de komende jaren kan richten.

Binnen de coöperatie speelt de verwerking van suikerbieten een centrale rol. Het is voor het functioneren van Cosun noodzakelijk dat akkerbouwers voldoende vertrouwen houden in de bietenteelt. Het is een van de taken van Bos om hen daarvan te overtuigen. Verder staat de verdere verduurzaming van bedrijfsprocessen hoog op de agenda van Cosun. Voor het imago van de coöperatie is het van belang deze bijdragen aan een beter milieu en een groenere samenleving goed voor het voetlicht te brengen.


Prettig persoon

Bij het verzamelen van informatie over Arwin Bos valt op dat iedereen positief is over de nieuwe Cosun-voorzitter. Termen als 'een prettig persoon in de omgang' en 'een man, een man, een woord, een woord' vallen regelmatig.

Na de jaarvergadering van de coöperatie in juni 2023 neemt Bos de voorzittershamer over van De Lugt. Tot die tijd krijgt hij ruim de gelegenheid om zich goed in te werken.


Arwin Bos (1984) is geboren in Nieuw-Vennep. Hij is getrouwd en vader van drie dochters. In zijn geboorteplaats zat hij op het Herbert Vissers College en daar behaalde hij het gymnasiumdiploma. Zijn rechtenstudie volgde Bos aan de Leidse Universiteit en dat resulteerde in een masterdiploma ondernemingsrecht en een masterdiploma staats- en bestuursrecht. Vanaf 2007 was hij werkzaam bij advocatenkantoor Stibbe in Amsterdam. Eerst als juridisch assistent en later als advocaat-medewerker. Namens zijn werkgever is Bos ook nog enige tijd gedetacheerd geweest bij een advocatenkantoor in Londen. Sinds hij in 2013 zijn toga aan de kapstok hing, is Bos volledig akkerbouwer op het ouderlijk bedrijf in de Haarlemmermeer. Hij werd in 2020 genomineerd als Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Sinds 2016 is Bos bestuurlijk actief bij Coöperatie Koninklijke Cosun en lid van de raad van beheer. Deze raad vormt binnen de coöperatie de verbinding tussen de directie van het concern en de ledenraad. Van de voorzitter wordt verwacht dat hij strategisch meedenkt over het beleid van de coöperatie en zorgt dat daarvoor voldoende draagvlak is bij de leden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer