Bietencampagne: hoog suikergehalte, wel grote variatie per regio

Het gemiddelde suikergehalte van de eerste campagneweek bij Cosun Beet Company komt uit op 16,5 procent. Volgens de suikerbietenverwerker is dat bijzonder hoog voor de start van de campagne. Vanwege leveringswensen van de telers komt de aanvoer van de bieten in het begin vooral uit kleigebieden.

Bietencampagne%3A+hoog+suikergehalte%2C+wel+grote+variatie+per+regio
© Burt Sytsma Photography

De verschillen in het suikergehalte zijn groot binnen en tussen teeltgebieden. De regiogemiddelden variëren van 15,4 procent (Groningse veengebieden) tot maar liefst 18 procent suiker (Noord-Overijssel). Het Zuidwesten zit op of rond het gemiddelde van 16,5 procent. Hetzelfde geldt voor het Noordoosten.


De gemiddelde winbaarheidsindex noteert 90,6 en ook dat is duidelijk hoger dan voorgaande jaren. Regio Salland-Twente zit op de laagste winbaarheid: 86,4. Boeren in de Wieringermeer scoren het hoogst met een winbaarheidsindex van 91,2. De rest van Nederland zit op of rond het gemiddelde.


Tarrapercentage

De omstandigheden tijdens het bieten rooien zijn goed. Het gemiddelde tarrapercentage op Nederlandse percelen bedraagt 8,3 procent. Op de klei in Midden-Brabant zijn de omstandigheden het zwaarst met een tarrapercentage van 10,8 procent. Mogelijk heeft dat te maken met de vele neerslag in die regio de afgelopen tijd. Het rooien lijkt het gemakkelijkst te gaan in de Wieringermeer, waar het tarrapercentage uitkomt op slechts 4,9 procent.

Het suikergehalte is bijzonder hoog voor de start van de campagne

De goede opstart van de campagne betekent ook dat de suikerfabrieken in het Groningse Vierverlaten en het Brabantse Dinteloord al bijna op volle capaciteit draaien. De dagverwerking zit nu op circa 28.000 ton per fabriek per dag.


Zaad vroeg besteld

Verder meldt Cosun dat er in totaal voor bijna 60 procent van het verwachte areaal voor 2023 gebruik is gemaakt van bietenzaad met vroegbestelkorting. Dat is beduidend meer dan voorgaande jaren. De beperkte vooruitgang in nieuwe rassen voor december speelt hierbij een belangrijke rol.

Wat betreft rassen met een resistentie tegen bietencysteaaltjes zijn de rassen Tessilia KWS, Leontina KWS en Caprianna KWS het meest besteld. Voor de rassen met een rhizoctoniaresistentie zijn dat Annemartha KWS, Edonia KWS en BTS 4190 RHC. Telers konden tot 19 september bietenzaad met vroegbestelkorting bestellen.
Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer