Spuiten tegen bladschimmel in bieten nu niet meer rendabel

Na half oktober is een bespuiting tegen bladschimmels in suikerbieten vrijwel nooit meer rendabel, meldt het IRS. Het kennis- en onderzoeksinstituut adviseert telers daarom nu niet meer te spuiten tegen cercospora, stemphylium, roest of ramularia.

Spuiten+tegen+bladschimmel+in+bieten+nu+niet+meer+rendabel
© Job Hiddink

Op dit moment zijn in elke regio nog wel suikerbietenpercelen te vinden waar aantasting van bladschimmels voorkomt. Door die aantasting kleurt het loof bruin en sterft het af. De vlekjes die er zitten, zijn niet weg te spuiten. Telers kunnen hoogstens het groene blad gezond houden, laat IRS weten.

Voor de eerste helft van oktober geldt dat een bespuiting nauwelijks rendabel is, zelfs niet wanneer de bieten na november worden gerooid. Na half oktober is een bladschimmelbespuiting vrijwel nooit meer rendabel, stelt het kennis- en onderzoeksinstituut.


Groen loof

Wanneer in het gewas veel blad bruin is of afgestorven, is de schade al gedaan. Doel van bladschimmelbestrijding is om te voorkomen dat het loof afsterft, zodat half oktober de grond nog is bedekt met groen loof. Volgens IRS zal bij koeler weer vooral cercospora zich veel minder snel ontwikkelen en daardoor minder schade aanrichten.


Daarentegen kunnen stemphylium, roest en ramularia zich bij lagere temperaturen nog wel uitbreiden en nieuwe vlekjes vormen. Naarmate het najaar vordert, neemt de groei van suikerbieten af. Dat betekent dat een behandeling tegen bladschimmels momenteel niet meer rendabel is, concludeert IRS.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer