IRS treft bietenmot aan in Nederland

Bij IRS-diagnostiek is een monster binnengekomen van suikerbieten die zijn aangetast door de rupsen van de bietenmot Scrobipalpa ocellatella. Het monster komt van een perceel op de grens tussen Noord-Brabant en Zeeland, meldt het kennis- en onderzoeksinstituut.

IRS+treft+bietenmot+aan+in+Nederland
© Agrea

In voorgaande jaren kreeg IRS meldingen van de bietenmot uit Limburg. Bietenmotrupsen worden soms ook aangetroffen op andere waardplanten, zoals zeebiet. Deze is te vinden aan de kust. In Zuid-Europa kent de bietenmotrups jaarlijks drie generaties. Bij aantasting van de rups kan wortelrot ontstaan. Bestrijding van de rups is niet mogelijk, omdat het beestje verstopt zit in de kop van de suikerbiet.

De rupsen vreten in het hart van de biet, waardoor de hartbladeren zwart worden. In het hart zijn ook zwarte korreltjes van een paar millimeter groot terug te vinden. Dit zijn de uitwerpselen van de rups, waarbij vaak ook spinseldraden zijn te zien. Door de aantasting kan hergroei optreden. Soms vreten de rupsen ook aan het blad.


Bladstelen

Daarnaast kunnen de rupsen in bladstelen vreten die in dat geval bruin verkleuren vanaf de aanzet. Door de bladsteel open te pulken, kan soms de rups in zijn vraatgang worden teruggevonden. Vlak voor de verpopping zijn de rupsen 13 millimeter lang en hebben ze rozerode strepen. Afhankelijk van de temperatuur doorlopen de rupsen een aantal larvale stadia waarbij ze groter worden en daardoor steeds beter zichtbaar zijn.

Bij secundaire aantasting door bacteriën kunnen suikerbieten vanuit de kop rotten. Van oorsprong komt de bietenplaag uit Zuid- en Oost-Europa waar de droge en warme zomers de plaag bevorderen. De optimale temperatuur voor ontwikkeling ligt tussen de 20 en 25 graden bij een relatieve luchtvochtigheid tussen de 70 en 85 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer